►Çocuğun aklına gelebilecek tüm sorular ebeveyn tarafından cevaplanması gerekir. Çocuğu okula kim götürecek, okuldan kim alacak, orada neler yapacak, ne zaman yemek yiyecek, onu kim karşılayacak gibi soruların cevabını çocuklara anlatmamız gerekir. Bu soruların cevaplarını bilmesi, güven duygusunu güçlendirmektedir.
►Okula başlamak çok basit gibi gözükse de aslında bir o kadar da karmaşık bir süreçtir. Çünkü süreç içerisinde ayrılma ve kavuşmayı içinde barındırmaktadır.
►Her çocuğun okula uyum süreci birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar okula hemen uyum sağlayabilir iken, bazı çocuklar ise çok zor uyum sağlayabilir. Bu nedenle ailelerin sabırlı olması çok önemlidir.
►Bağlanma stilleri, çocuğun okula uyum sürecinde nasıl tepki vereceğinin ip ucu göstermektedir. Birazcık geriye dönüp bakmanızı istiyorum. Çocuğunuz doğduğunda nasıl bir ifadeyle doğduğu çok mu ağlıyordu yoksa çok mu sakindi? Çocuğunuz emziği bırakırken nasıl tepkiler verdi? Çocuğunuz bezi bırakırken nasıl tepkiler verdi? Bu anıları birazcık düşünürseniz okula başladığında da nasıl tepki vereceğini az çok kestirmiş oluruz.
►Çocuğun biricikliği göz önünde bulundurulduğunda okulun belirlediği okula uyum oryantasyonu da çocuğa göre revize edilmesi gerekmektedir.
►Zaman konusunda çok dikkatli olmalıyız. Çocuğunuza ne zaman onu alacağınızı söylediğseniz, o saatte orada olmanız gerekmektedir.
►Çocuğunuz okula uyum sağlayana kadar okulun yakınlarında olmanız gerekmektedir.
►Çocuğunuz ile aranızda özel bir selamlaşma, şarkı, ninni, resim veya sticker kullanmamak uyum sürecini kolaylaştıracaktır.
►Bir ayrışma nesnesine de ihtiyaç duyabiliriz. Bu bir battaniye, sizin eşarbınız, en sevdiği oyuncağı olabilir.
►Kurallar ve rutinler bizim için önemlidir. Çünkü çocuğumuz bir anda kuralların içerisinde kendisini bulmaktadır. Bu nedenle okula başlamadan önce evdeki kural sayısını arttırmalı, uyku saatimi düzenlemeli. Ve okula gitmeden en az 2 saat önce çocuğumuzu uyandırmamız gerekiyr ki; ayrışma sürecini tüm duygularıyla doya doya yaşayabilirsin.