OKULDA, İŞTE SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLUR? Geçenlerde bir instagram takipçim ‘’Okullar açılıyor, okulda nasıl sağlıklı besleniriz? ‘’ diye sordu. Hemen açıklık getirelim istedim. Çünkü artık çocuklar sokaklarda oynamak yerine evde tableti; salçalı ekmek yerine cips yemeyi tercih ediyor. Haliyle obezite, sık geçirilen enfeksiyonlar, anemi, diyabet gibi hastalıkların küçük yaşlarda görülme sıklığı da artıyor. Önerilerim ile çocuğunuzu hem sağlıklı besleyin hem de okul başarısını artırın. Çalışmalarda okul başarısını ve konsantrasyonu artırdığı tespit edilen en önemli nokta dengeli bir kahvaltı. Dengeli bir kahvaltıda süt ve süt ürünleri, yumurta, kabuklu kuruyemişler - özellikle ceviz-, sebze ve meyve, tam buğday ekmeği bulunur. Bir rahatsızlığınız yoksa her gün 1 haşlanmış yumurtayı hem kendinizin hem de çocuğunuzun kahvaltısına ekleyin. Üniversite yıllarımda sabah 8.40 dersine hazırlandığım zamanlar aklıma geldikçe kendime çok gülerim. Ne kadar uyursam kardır felsefesiyle derse az bir vakit kala uyanır uyanmaz koşarak ocağa 1 yumurtayı koyup hazırlanır, 8 dk da haşlanan yumurtamı ekmeğimin arasına koyar; biber, salatalık, pancar vs ne bulduysam yanına ekler, koşa koşa okul yolunu tutardım zira geç kalırsanız asla derse alınmazsınız. Yollarda, okulda yediğim sandviç ve yumurtalarla baya kendime güldürdüğüm olmuştu. Kıssadan hisse kahvaltı konusunda asla bahane olmamalı. Uygun besinlerle yapılmış bir kahvaltı gün içerisindeki iştah kontrolünü ve kan şekeri düzeyini olumlu yönde etkilemektedir. Eğer sabah vaktiniz yoksa akşamdan hazırladığınız tam buğday ekmeğinden yapılmış bir sandviç sizin kurtarıcınız olacaktır. Asla ama asla poğaçayı, yağlı çörekleri alışkanlık haline getirmeyin. İçerisine eklenen margarin ve beyaz un sizi tok tutmayacak, bel çevresinde yağlanmaya sebep olacaktır. Bel çevresindeki yağlanma kronik hastalık riskini artıran bir etmendir. Eğer kahvaltı yapmayı sevmiyorsanız veya çocuğunuza yediremiyorsanız beslenme çantası hazırlayın. İçerisinde süt, ceviz, fındık, badem, kuru meyve, taze meyve-sebze, şekersiz evde yapılmış sağlıklı kek, kurabiye gibi alternatifler bulunmalıdır. Dikkat! Sağlıklı olarak belirttiğim bu besinler fazla miktarda tüketilirse onlar da zararlı hale gelecek ve ağırlık artışına sebep olacaktır. Amacımız besin çeşitliliğini, başta süt ve ürünlerini, meyve-sebze tüketimini artırmaktır. Bireysel su kaplarınızı yanınızdan ayırmayın, su tüketimini artırın. Beyaz ekmeği tam buğday ekmeği ile değiştirmek, salam sosis gibi doymuş yağ içeriği yüksek besinleri tüketmemek, kızartma yerine fırınlama, ızgara ya da haşlama yöntemlerini kullanmak, şekerli hazır besinler yerine bal veya pekmez gibi doğal tatlandırıcılar ile tatlandırılmış yiyecekleri tüketmek , kola, gazoz, meyve suyu gibi şekerli, gazlı içecekler yerine su, süt, ayran tüketimini artırmak sizin ve çocuğunuz için en sağlıklısı olacaktır. Paketli ve şeker içeren hiçbir ürünü çocuğunuza vermeyin ve sizler de yemeyin. Unutmayın çocuğunuz sizi taklit ediyor. Bu yaşam değişikliğini tüm aile birlikte yapmalısınız.