Çocuğumuzun okula başlayacak olmasına biz hazır mıyız?
Çocuğumuzdan ayrışma konusunda kaygılı mıyız? Korkuyor muyuz?
Kaygı, korku, heyecan gibi yoğun duygularımız ile baş edebiliyor muyuz?
"Sevgili ebeveynler, her şeyden önce kendimize bu soruları soralım. Okul geçişinde çocuğumuzdan önce duygusal olarak kendimizi hazırlamamız çok kıymetli. Duygu durumumuzu çocuğumuzun da hissettiğini unutmayalım.
Okula sağlıklı şekilde geçişin sağlanmasında en temel mesele kendimiz ve çocuğumuz için "güven" duygusunun oluşması. Bunun için oryantasyon haftasından önceki hafta hazırlığa başlayabiliriz
Oryantasyon haftası başlamadan önce birlikte okulu görmüş olmak, öğretmeni ile tanışmış olmak, orada biraz birlikte vakit geçirmiş olmak çok önemli.
Oryantasyondan önceki günlerde bir süre anaokulundaki günlük rutini evde prove etmek çok kıymetli. Bu uyku düzenini önceden oluşturmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda okulda bir gününü nasıl geçireceğini bilmek çocuğun kaygısını hafifletecektir.
Oryantasyon haftasındaokulun planladığı programa birlikte katılım gösterelim.
Çocuğumuz ayrılmakta çok zorlanıyorsa oryantasyon haftasında her gün çocuğun okulda kalma süresini aşama aşama arttıralım. (30 dk,1 saat,2 saat,3 saat, yarım gün gibi.)
ilk günler okulun önünde ya da yakınlarında beklemek acil durumda kapıda olabilmek adına faydalı olacaktır. Çocuğumuz onu bırakıp gitmediğimizden emin olmalıdır.
"Ben buradayım. seni bekliyorum. Ne zaman istersen gelip beni görebilirsin." gibi cümleler çocuğun güven duygusunu destekler."
KARŞILAŞABİLECEĞİMİZ ZORLUKLAR
Ağlama, öfke nöbeti gibi zor durumlar.
Her şey yolundayken birkaç gün sonra okula gitmek istememek.
Bunlar sabrımızı zorlayan gerçekten de kendimizi kötü hissetmemize neden olabilecek durumlar. Böyle anlarda umutsuzluğa kapılmayalım. Bunun yerine daha sakin kalmaya çalışıp çocuğumuzun duygu ve düşüncesini anlamaya gayret edelim. Bu tarz durumlarda okula gitmesi konusunda kararlı olduğumuzu şefkatli bir iletişim ile çocuğa hissettirmeliyiz.
BU SÜREÇTE NELERDEN KAÇINALIM?
"Sen artık büyüdün, okula gidebilirsin." "Korkmana gerek yok." "Kocaman adam oldun okula alışabilirsin."
(Bu tarz söylemler çocuğumuzun anlaşılmadığını hissetmesine sebep olur. Uyum sürecimizi zorlaştırır.)
Çocuğumuzu okula hemen bırakıp gitmek. Çıkış saatinde okulda olmamak/geç kalmak. Çocuğun okuldan onu kimin alacağını bilmemesi.
(Oryantasyon sürecinde bu gibidurumların yaşanması çocuğumuzun güven duygusunun sarsılıp kaygı düzeyinin artmasına sebep olacağı için uyum sürecini zorlaştırır.)
Uzm. Psk. Tuğçe Taşdelen Türkmen