1- Sizi öfkelendiren tam olarak nedir? Önce probleminizi belirlemeniz gerekli.
2- Problem hakkında aklınıza gelen çözümleri kaydedin. (Saçma bile olsa) Listenize "kaçma" (görmezden gelme) seçeneğini yazmayı unutmayın. "Kabullenme" seçeneği de listenizde bulunması gereken alternatiflerden biri.
3- Bazı sorunlar, özellikle sizin dışınızdaki insanların kişilikleriyle ilgili olanlar çözülemeyebilir ve bu noktada durumu olduğu gibi "Kabullenmek" çok gerekli ve rahatlatıcı bir çözüm yolu olabilir.
4- "Her zaman", "Asla" ile başlayan peşin hükümlü, önyargılı ve keskin cümlelerden uzak durun. Bu cümleler öfke duyduğunuzda haklı olduğunuzu düşünmenize yol açar ve siz durumla ilgili yargıyı vermiş olduğunuzdan, problemin çözümüne de katkıda bulunmaz.
5- Tepki vermeden önce kendinize tanıyacağınız 15 saniyede hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz. Hazır cevap olmak için çaba göstermeyin öfkeyi hissettiğiniz anda 15 saniye geri çekilerek olaya dışarıdan bir göz olarak bakın.
6-Öfkelendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin içinizden 10' a kadar sayın. Bu arada olaya olumlu bakma konusunda kendinizi uyarın. Hem karşınızdaki kişiyi kırmamış olursunuz, hem de sonradan pişmanlık duymanızı engellemiş olursunuz.
7- Öfke duygusunun hiç bir zaman bitmeyeceğinin ancak azalabileceğinin ve kontrol altına alınabileceğinin bilincine varın.
8- Her günün sonunda gün içerisinde yaptığınız olumlu bir şeyi kendinize söyleyin ve tebrik edin.