Öfke kontrolü, kişide hissedilen öfkenin sağlıklı bir sınır içerisinde yaşatılması ve öfkenin sonucunda doğan davranışların kişinin kendi kontrolünde olmasıdır. Öfke sanılanın aksine bir anda ortaya çıkmaz. Öfkenin oluşum aşamaları mevcuttur. Kişi bu süreci iyi tanırsa, öfkesini de yönetebilir.
Öfke anı içerisinde mevcut olan bir uyarıcı ile yaşananlar önceden yaşanılmış olumsuz deneyimlerle ilişkilendirilir. Birey, öfke esnasında engellenme, incinme veya tehdit hissediyor olabilir. Öfke anında kişiyi ağına düşüren ‘’tuzak düşünceler’’ devreye girer.
Birey kendisine haksızlık yapıldığını düşünür, haklılığını ispatlaması gerektiğine inanır, kendi değerlerine saldırıldığını hisseder, aşağılandığını düşünebilir.
Birey mevcut olan durumu abartılmış, çarpıtılmış olarak algılar ve gerçeğe yakın olmayan yanına odaklanır. Bu şekilde kişinin öfke duygusu da beslenir. Durumu kontrol edemez ve öfke patlaması yaşanır. Bu durumda, öfke kontrolü sağlayabilmesi için öfkeyi sorgulaması gerekir.
Kişi eğer olaylara karşı yüklediği anlamlara, olaylara dair beklentilerine, olayları yorumlara şekline dikkat ederse, öfkesinin kaynağını bulabilir.
Öfke Kontrol Problemi olan kişinin öfkeli hissettiği zamanda kendisine şu soruları sormalı ;
Şimdi neye ve kime öfkeliyim ?
Öfkemin ne kadarı şu anda yaşadığım mevcut olayla ilgili ?
Aslında ihtiyacım olan nedir ?
Öfke anında bu soruları anlamak bireyde kontrolün kendisinde olduğu hissini yakalamasına ve öfkesini daha fazla arttırmadan durdurmasına imkan tanır.
Öfkeli davranış bir alışkanlık biçimidir. Öfkeli davranışın kişide muhakkak bu durumun işine yaradığı durumlar oluşmuştur ve bu nedenle bu davranışı devam ettirmektedir.
Öfkenizi Kontrol edemediğinizi hissediyorsanız mutlaka psikolojik yardım almayı aksatmayın.
Kanser İçerikleri
Mide Kanseri
Mesane Kanseri
Lenf Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Pankreas Kanseri
Multipl Miyelom
Meme Kanseri
Tükürük Bezi Kanseri
Akciğer Kanseri
Prostat Kanseri
Penis Kanseri
Metastaz
Lösemi
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Dil Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Ağız Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Karaciğer Kanseri
Testis Kanseri
Tiroid Kanseri
Rektum Kanseri
Rahim Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri
Göz Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri