ÖFKE DUYGUSU NEDİR ? ÖFKE İLE VÜCUDUMUZDA ORTAYA ÇIKAN FİZİKSEL BELİRTİLER NELERDİR ? KONTROL BOZUKLUĞU NEDİR ? PSİKOTERAPİ ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU’NA KATKI SAĞLAR MI ?
Öfke, genellikle nahoş durumlarda veya günlük hayat içerisinde karşımıza çıkan problemlere karşı yöneltilen içgüdüsel bir duygu durumu olarak düşünebiliriz. Bu yönüyle aslında hayatta kalmamızı sağlayan bir işlevi de bulunmaktadır. Öfkeyi yalnızca “olumsuz bir duygu” diye düşünmemiz tam anlamıyla doğru olmayacaktır. Aslında doğru zamanda kullanıldığında fonksiyoneldir ama önemli olan şey; öfke probleminin herkese karşı yada her problem ile karşılaşıldığında öfkeli bir dışavurum hareketi mi sergileniyor yada öfkemizi sağlıklı işlevsel olarak mı kullanılıyor.
Öfkelenme hissiyle gelen fiziksel değişimler:
* Kan basıncı artar ve kalp atışları hızlanır
* Nefes alıp vermede düzensizlik
* Aşırı stres ve gerginlikle beraber gelen titreme
* Şah damarları; özellikle yüz ve alındaki bölümleri genişler.
* Tükürük bezinin salgısının azalması nedeniyle boğaz kurur.
* Terleme artar, deri direnci azalır.
* Seste bir aksaklık ve çatlaklık başlar.
* Beden öne doğru eğilerek saldırıya hazırlanır.
* Gözler kararır, solunum hızlanır, ağız kapanarak dişler sıkıldığı için solunum burun delikleri açılarak sağlanır.
* Öfkeyle birlikte çok kere bulantı, ağızda yapışkanlık ve hazım bozukluğu oluşur.
Öfke Kontrol Bozukluğu ise temelde çeşitli olaylar veya durumlar karşısında yaşanılan öfkenin kontrolünü sağlayamama, öfkenin saldırganlığa dönüşmesi ve kişinin kendisine yada bir başkasına fiziki veya sözlü şekilde zarar verecek tepkilerde bulunması durumlarına karşılık gelen bir davranım bozukluğudur. Öfke Kontrol Bozukluğunun özünde kişi kendine öfkeyi nasıl ifade ettiği yatmaktadır. Öfke ortaya çıktığında dışa vurulması gereken bir duygudur; ancak bunun sağlıklı bir biçimde yapılması gerekmektedir.
Kendinizi sürekli sinirli ve saldırgan biri olarak tanımlıyorsanız, öfkenizin sizi kontrol ettiğini, öfkelenmeniz sonucu sonradan pişman olacağınız şeyler ağzınızdan çıkıyorsa, öfkenizin size veya bir başkasına zarar verdiğini, insanları incittiğinizi düşünüyorsanız ve öfkeniz hayatınızı, işlevselliğinizi, ilişkilerinizi genel anlamda sosyal yaşamınızı etkiliyorsa öfke kontrol bozukluğu yaşadığınızı söyleyebilirim.
Psikoterapide Öfke Probleminde kişinin var olan öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalar oldukça yarar sağlar. Ama aklımızdan çıkartmamamız gereken bir nokta vardır. Psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik bir tedavidir. Psikoterapi kişinin düşüncelerini, duygularıni ve davranışlarını araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir değer katmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.