Öfke duygusu çoğunlukla başka bir duygunun dışavurumu şeklinde karşımıza çıkar. Kişi çok sinirli olduğunu söyler ancak buradaki gerçek duygu çoğunlukla üzüntü ve hayal kırıklığıdır.
Duyguları ifade etmek ve öfke anında oturup duygu üzerinde çalışmak çoğu kişiye zor gelir ve öfkesini bağırma, ortamdan uzaklaşma gibi davranışlarla dışavurur.
Bu çoğu zaman yıkıcı olur. İlişkilerinde, evliliğinde sorunlara hatta ayrılığa kadar götüren bir tablo ortaya çıkabilir. Sonrasında pişmanlık duyar ancak iş işten geçmiş olur.
Burada öfkesini kontrol edemeyen kişi öfke üzerine çalışmalı ve bol bol pratik yapmalıdır. Hangi durumlarda öfkeleniyorum? Öfkemin altında yatan asıl neden nedir? Bu öfke problemi bana kimden miras?
Öfke anında bir an oturup soluklanıp düşünür neden bu kadar öfkelendim? Beni bu hale getiren şey neydi? Karşısındaki kişiye öfkesinin nedenini sakin bir dille ifade eder. Örneğin beni görmezden gelmen incitti bu da sinirlenmeme neden oldu gibi. Halbuki kişi olayı yanlış anlamış olabilir. Karşısındaki kişi duymamış veya o an başka bir şey düşündüğü için yeterince odaklanamamış olabilir. İnsan ilişkileri arasında sağlıklı iletişim kurularak pek çok sorun çözülebilir. Öncelikle “ben dilini” kullanmak önemlidir. Cümleye duygularımızdan bahsederek başlamak karşı taraf için daha anlaşılır olur. Sen dilini kullanmayı karşı taraf suçlama olarak algılayabilir ve savunmaya geçebilir böylelikle ortaya sağlıklı bir iletişim biçimi çıkar ve sorun çözülemez hale gelir.
Nefes egzersizleri, yürüyüş yapmak, spor yapmak, kaygıyı ve stresi yönetmek, öfkeyi kontrol edebilmek için başvurulan en basit tekniktir. Kişi sinirlenmeye başladığını farkettiği an bu egzersizleri hemen uygulayabilir. Nefes tekniği öfke ve gerginlik anında gerilen kasları gevşetir, kalp atışını ve kan basıncını normale döndürür. Beynimiz gerginlik anında tehdit altında hisseder bu tür egzersizler beyne sinyaller ileterek kaslara gevşeme emri verir, bedenimiz gevşer gerginlik ortadan kalkar öfke davranış boyutuna ulaşmaz duygu yoluyla anlaşılır hale gelir böylelikle kişinin öfkesi yatışır.
Psikolog Hilal Özkan