Ödev yapma sürecini kolaylaştırmak için birkaç küçük tüyo;
+ Ödev yapmaya başlamadan önce çocuğunuzun karnının tok ve yeterince dinlenmiş olduğundan emin olun.
+ Ödev yapma zamanını geç saatlere bırakmayın.
+ Ödev yapılan ortamda hiçbir teknolojik cihaz açık olmamalıdır. Örneğin TV açık olan bir odada ödev yapmak uygun değildir.
+ Çocuğunuzun yaşına uygun çalışma saatleri düzenleyin ve molalar verin. Küçük bir çocuktan 1 saat boyunca aralıksız ödev yapmasını beklemek çocuk için zorlayıcı olabilir.
+ Çocuğun yaşı küçükse ödevlerini yaparken siz de yanında olun ve siz de bir şeylerle ilgilenin. Örneğin çocuğunuz ödev yaparken siz de yanında kitap okuyabilir veya akşam yemeği için hazırlık yapabilirsiniz. Bu aktiviteler çocuğunuzun ilgisini çekecek şeyler olmamalı. Örneğin çocuk yanınızda ödev yaparken siz telefonda oyun oynamayın.
+ Çocuğun ödevlerini çocuğun yerine yapmayın. Çocuğunuz ödev yaparken yalnızca yardım istediği zamanlarda onun isteği ve ihtiyacı kadar yardım edin. Kalemi elinize alıp onun yerine devam etmeyin.
+ Çocuğunuzun ihtiyaçlarına yönelik ilgi gösterin. Ödev yaparken sıkılması, dikkatinin dağılması, odaklanmakta güçlük çekmesi gibi durumlar yaşayabilir. Bu durumlarda ona kızmak yerine birlikte neler yapabileceğinizi konuşun. Ödevlerini yapmak istemediği durumlarda mutlaka çocuğunuzu ve onu rahatsız eden durumu anlamaya çalışarak konuşun.
+ Ödev süreciyle ilgili ödül – ceza sisteminden mümkün mertebe uzak durun.
+ Ödevi bittikten sonra çocuğunuzu rahatlatacak bir şeyler yapması için teşvik edin. Örneğin dışarı çıkıp arkadaşlarıyla oynaması gibi.
+ Gün içinde okulda çok hareket alanı olmayan çocuğunuzun ihtiyaçları için duyarlı olun.
+ Ödev yapma süresi asla saatlerce sürmemelidir. Eğer sürüyorsa zaman konusunda mutlaka düzenleme yapın.
+ Çocuğunuzun ödev yapma sürecine ilgili olun. Ödevleri bittikten sonra ödevleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin öğrendiği ilginç bilgileri sizinle paylaşması için teşvikte bulunabilirsiniz.
Eğer çocuğunuz ödevle ilgili veya okulla ilgili dikkat, odaklanma, zamanlama, planlama, ilgisizlik, isteksizlik, çabuk sıkılma, anlamakta veya ödev yapmakta zorluk yaşama gibi sorunlar yaşıyorsa mutlaka uzman desteği alın.