Her gün aldığımız besinler ile günlük ihtiyaçlarımızı karşılarız; alınan besinin miktar ve kalorosi ihtiyacımızdan fazla ise bu fazla kısım yağa dönüşür. Vücuttaki fazla yağın ve dolayısı ile kilomuzun beklenenden fazla olmasına obezite denir. Obezite derecesi arttıkça sağlık için sayısız problemlere neden olur, ayrıca mutsuz eder.
Obeziteden kurtulmak için yapılması gereken şey basittir: Alınan besinlerin miktar ve kalorisini azaltmak ve harcanan kaloriyi arttırmak. Bunları başarabilirsek başka hiç bir şeye gerek yoktur. Bunların dışında hiç bir mucize çözüm yoktur, vardır diyen yalan söyler.
Alınan besin miktarını azaltmak, söylemesi kolay ama başarması zor bir hedef maalesef. Bunun için besin alımını kısıtlayıcı bir çok yöntem geliştirildi. Bu yöntemlerin bir çoğu da sonradan başarısız olup unutuldu (mesela mide kelepçesi). Bugün kullanılan ve iyi sonuç veren yöntemler genel olarak ikiye ayrılır: Ameliyatsız yöntemler ve ameliyatlar.
Ameliyatsız yöntemler, ameliyatın risklerinden çekinen kişilerin veya aşırı obezite nedeni ile ameliyat öncesi hazırlık gerekenlerin tercihidir. İntragastrik balonlar (mide balonu) düşük riskli, geri dönüşü mümkün, sonuç alınabilen bir yöntem olarak giderek artan oranda tercih ediliyor. Mide botoksu da düşük riskli, ancak geri alınamayan, sonuç alma oranı düşük bir yöntemdir.