Neden Harika Şeyler Konfor Alanından Çıkmaz?
Rahatlığı birincil hedefiniz haline getirmek, hayata anlam katan zorlukları kaçırmanıza sebep olabilir. Bu nedenle, "Harika şeyler asla konfor alanlarından gelmez!" gibi alıntı ve motivasyon sözlerine sık rastlarız. Peki ama bu gerçekten ne anlama gelir?
Konfor Alanı Teorisi Aslında Nedir?
Konfor alanı, bireyin tanıdık sonuçlar elde etmek için sınırlı bir dizi tanıdık davranış kullandığı bir yerdir. Hayattaki ilerlemesiyi durduran risksiz rutinlerle donatılmıştır.
Açıkçası, bir konfor alanı ne olacağını başarılı bir şekilde tahmin edebileceğimiz güvenli yerdir. Sanki bir kağıda daireler çizerek, kendinizi iyi hissettiren tüm aktiviteleri ve yerleri listeliyor gibisinizdir.
Neden Harika Şeyler Hiç Konfor Bölgelerinden Gelmedi?
2007'de birkaç bilim insanı ilginç bir soruyu araştırmak için bir araya geldi: “Ne tür insanlar en yüksek mutluluğa sahiptir ve hayatta nasıl performans gösterirler?”
Hem öğrencilerden hem de yetişkinlerden veri topladıktan sonra, şunları keşfettiler: “Mutluluğu en yüksek düzeyde yaşayan insanlar, yakın ilişkiler ve gönüllü çalışma açısından en başarılı kişilerdir ancak biraz daha düşük düzeyde mutluluk yaşayanlar gelir, eğitim ve siyasi açıdan en başarılı kişilerdir.”
Bahsedilen çalışmadan çıkarılacak sonuç; zamanınızı nasıl harcayacağınızla ilgili olarak vermeniz gereken bir karardır. Daha doğrusu: Harika şeyler mi yapmak istediğinize yoksa yalnızca başkalarının yaptığı harika şeyleri mi tüketmek istediğinize karar vermek ile ilgilidir.
Konfor Alanınızın Dışında Neler Var?
İlk olarak Lev Vygotsky tarafından keşfedilen modelde üç farklı seviye vardır:
Konfor Alanı: Her şeyin iyi hissettirdiği ve yaptığınız şeylerden emin olduğunuz yer,
Panik Alanı: Mevcut yeteneklerinizin çok dışında, yalnızca kendinizi rahatsız hissetmekle kalmayıp stresli ve bilinmezlerle kuşatılmış hissettiğiniz bir yer,
Esneme Alanı: İki bölge arasında kalan bölgedir; öğrenme alanı olarak da bilinen bu alanda, daha önce yaptıklarınızdan biraz daha zor şeyler yaparsınız.
Konfor Alanınızı Nasıl Bırakırsınız?
Konfor alanınızın ötesine geçmeniz için ihtiyaç duyduğunuz zihinsel araçlardan bazıları:
Risk Telafisi: Risk telafisi teorisi, davranışlarımızı algılanan riske göre ayarladığımızı açıklar. Bu da, kendimizi rahatsız hissettiğimizde daha dikkatli, konfor alanımızdayken daha az dikkatli olduğumuz anlamına gelir.
Başka bir deyişle, konfor alanımız karar vermemizi etkiler. Buradaki çözüm, kararlarınızı izlemektir. Dikkatsizce hareket ediyorsanız, muhtemelen duyularınızı uyandırmak için daha rahatsız edici bir yere doğru hareket etmelisiniz.
Çaba Etkisi: Bir durumun sonucunu, onu başarmak için harcadığımız çaba miktarına göre değerlendiririz. Başka bir deyişle, elde edilmesi daha zor olan bir şeyi daha değerli görürüz. Bu durum daha ileri araştırmalarda, insanların lüks tutkusunun da temellerinden kabul edilir.