Psikolojik destek veya psikolojik danışmanlık hizmeti bireyin-bireylerin ruhsal alanda zorlandıkları, problem ile baş etme yöntemini bilmediği veya baş etmekte güçlük çektiği , bireyin kendisine dair farkındlığını arttırmak ve benlik saygısını arttırmaya yönelik uzmanla birlikte aktif rol alarak terapide kazanılması mümkün durumlardır.
Bireyin kendi potansiyelinin farkında olması çevresindeki kişileri , iletişim içerisinde olduğu bireyleri daha mantıklı bir şekilde değerlendirebilmesine , önceliğin her zaman kendinin olmasına , kendi kişiliğine saygı duymasına ve değer vermesini sağlayacaktır. Psikolojik destek sayesinde bu beceriler dışında iletişim kurduğumuz insanların hoşlanmadığınız ve size rahatsızlık veren tutum ve davranışlarını değil kendi tutum ve davranışlarınıza odaklanmanız gerektiğini kontrolü kendi davranışlarımız üzerinde sağlamanın etkili ve kalıcı bir öğrenme olduğunu keşfedeceksiniz.
Terapinin hedeflenen durumlara ulaşamaması ve hedeflenen iyileşmenin sağlanamaması farklı durumlara bağlıdır.
Bunlardan bazıları ; Terapiye başlamayı ertelemek ,problemlerin süreğenleşmesini yani kronik bir hale gelmesi, psikolojik desteğe ihtiyaç duymamak, terapinin size iyi geleceğine dair inancınızın zayıf olması , terapide verilen egzersizleri yerine getirmemek , davranışlarınız için gereken sorumluluğu üstlenmemek, kendi davranışlarınız için başkalarını suçlamak ve zamanla problemlerin aynı bakış açısı ile değerlendirdiğiniz( genelde mantıksız-irrasyonel düşünceler hakimdir) sürece problemlerin değişmesini beklemek ve terapiden iyi kazanımlar sağlamak bu durumlar var olduğunda pek gerçekçi bir beklentiler değildir.
Danışanların tutumlarının yanı sıra danışmanların ( terapsitlerin) de danışan ile duygusal bağ kurması, sınırı kaybetmesi , onu kendi ailesinden veya tanıdığı birine benzetmesi ve buna göre davranışlarını değerlendirmesi , ön yargılı davranması , danışana güven verememesi gibi durumlar söz konusu olduğunda da terapide hedeflenen becerilerin danışana kazandırılması mümkün olmayabilir.
Psikolojik destek bireyin kendisine yapacağı en iyi yatırımlardan biridir. Terapi insanı mutlu etmek , iyi hissettirmek ve duymak istediği sözleri terapistinden duymak anlamına gelmemektedir ve terapi bunu da hedeflemez . Terapide bazen hatırlamak istemediğiniz üstünü kapattığınız ancak kaçarak ve yüzleşmeyerek problemi çözemediğiniz anıları ve yaşantıları dile getirmek önemlidir ancak bazen birey için çok zordur. zorlandığınız noktada terapistinize kendinizi açmanız çok önemli .Şu anınızı ve geleceğinizi yaşamanıza engel olan düşünceleri dile getirmek özellikle önem arz etmektedir.
Terapinin amacı ve hedefi danışanı profosyonel ve bilgiye dayalı bir çerçevede değerlendirmek , vaka formülasyonunu yapmak , hedef belirlemek, problem ile uyumlu egzersizler vermek ve süreç ilerledikçe ara ara danışanın kazanımlarını psikolojik testler ile nicel bir şekilde ölçmektir.
Psikiyatirk bozuklukların varlığı durumunda psikolojik destek alınmadığı sürece problemli davranışlar artış gösterebilir hatta kimi zaman kişi kendisine ve çevresine zarar verme düşüncesinde veya girişiminde bulunabilir. Kişinin sosyal , mesleki , aile ilişkilerinin işlevselliği düşebilir. problemlerin çözülmediği , bakış açınızın değişmediği , daha mantıklı düşünceler devreye girmediği sürece psikiyatrik bozuklukların şiddeti artar.
Siz de psikolojik destek almayı ertelemeyin , kaçmayın , değişebilir olduğuna inancınızı yitirmeyin.