❌ MONOSODYUM GLUTAMAT ⚠️
MSG bilinen adıyla Çin tuzu, bir gıda katkı maddesidir.
🔷Gıda katkı maddeleri: gıdaların mikrobiyolojik bozulmalarını engellemek, besleyici değerini artırmak, raf ömrünü uzatmak, renk, koku, lezzet gibi duyusal özelliklerini düzenlemek amacıyla kullanılır.
🔷Besinlerin tatlarını 4 temel başlık altında toplayabiliriz: tatlı, tuzlu, ekşi, acı.
🔷MSG 5. tat etkisi yaratarak insan zihninde daha sık yeme arzusu yaratmaktadır. Başta leptin (tokluk hormonu) olmak üzere birçok hormonun etki mekanizmasını bozarak iştah artışına neden olmaktadır.
🔷Toplumun ortalama sodyum tüketiminin yüksek olduğunu düşünersek, MSG ile birlikte bu miktarı artırıp her geçen gün böbrek hasarına neden olduğumuzu tahmin etmek güç değil.
❓ Peki MSG vücudumuza nasıl giriyor ❓
🔸Bir katkı maddesi olduğunu düşünürsek, ambalajlı ürünlerde olduğunu tahmin etmek güç değil.
🔸Fast-food satış yapan iş yerleri, ticari kaygı ile ürünlerine MSG ilave ediyorlar. (Tahmin ediyorum ki vücudumuzun tolere edemeyeceği seviyede)
🔸Hazır çorbalar, et ve tavuk suyu tabletleri, hazır soslar vs. yine MSG içeren bazı yiyecekler.
SONUÇ ➡️ Hazır gıda tüketimi beraberinde iştah artışı ve bağımlılık getiriyor. Bunun kaçınılmaz sonucu da beden ağırlığının artışı. Tercih ettiğimiz besinler yaşam kalitemizi doğrudan etkiliyor. Alışveriş yaparken ürünlerin etiketlerine biraz daha göz gezdirmekte fayda var.