Mikrocerrahi testiküler sperm ekstraksiyonu bilinen adıyla mikroTESE, erkeğin testislerinin seminifer tübüllerinden sperm bulmak için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Menide saptanabilecek kadar sperm üretilemediği durum olan Azospermisi olan erkeklerde tercih edilen bir yöntemdir.
MikroTESE'nin başarılı olması için, bu konuda deneyimli bir cerrah ve androloji laboratuarının en son teknolojiye sahip olması gerekir. MikroTESE prosedürü sırasında, seminifer tübüllerden sperm analiz etmek için ameliyathanede bir androloji laboratuvarı teknisyeni olması gerekir.
Teknisyen, mikroTESE sırasında sperm bulursa, sperm çıkarılır ve dondurulur, böylece intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ile in vitro fertilizasyon (IVF) gibi gelecekteki üreme tedavilerinde kullanılabilir. Eğer aynı gün eşinden yumurta toplama işlemi (OPU) uygulanırsa taze sperm kullanılarak ICSI yöntemiyle embriyo oluşturulabilir. Mevcut çalışmalar, IVF (in vitro fertilizasyon) sırasında donmuş sperm ile taze spermin aynı performansı göstereceğini göstermektedir.
Konvansiyonel TESE ile sperm bulma oranı %35 iken, mikroTESE’de %52 olduğu izlenmiştir.
Cerrahi prosedür
Çoğu hasta için, mikroTESE'nin en kötü yanı ameliyat olma fikridir. Ameliyat genel anestezi ile beraber o bölgeye lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Sonrasında skrotumun orta hattından çok küçük (2-3 cm) bir kesi yapılmaktadır. bu insizyondan testislerin içinde sperm içerebilen seminifer tübüllere yüksek güçlü bir çalışma mikroskobu (15-25X büyütme)ile bakılmaktadır. İşlem çok ayrıntılı inceleme olması nedeniyle yaklaşık 1,5-2 saat kadar sürmektedir.
Sonra, bir testisin tübüllerinden bir doku örneği alınmaktadır. Ardından, herhangi bir kanama durdurulmakta ve testisler çok ince dikişlerle kapatılmaktadır. Bu prosedür esnasında, embriyolog ışık mikroskobu altında sperm görmez ise, diğer testise aynı işlem yapılmaktadır.
Doku örnekleri toplandıktan sonra, testise girmek için açılan tüm doku katmanları kapatılır. Sonunda kendi kendine çözülebilen ve çok az yara izi bırakabilecek dikişiniz olacaktır.
Işık mikroskobu altında herhangi bir sperm bulunamazsa, yıkama işlemi ve daha güçlü mikroskop ile yaklaşık 9-10 saat kadar süren ayrıntılı inceleme yapılmaktadır. Embriyolog dokularda sperm bulmuşsa, spermi çıkarır ve sıvı azot içinde dondurur. Daha sonra sperm IVF (in vitro fertilizasyon) için kullanabilir. Sperm bulunamazsa round veya elonge spermatid bulunması durumunda dondurularak ROSI (round spermatid enjeksiyonu) veya ELSI (elonge spermatid enjeksiyonu) için kullanılabilmektedir.
Cerrahi sonrası
Hasta, genel anestezinin etkisinden çıktıktan ve kendini daha iyi hissettikten sonra taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişti ise hastanın bir süre daha gözetim altında tutulması gerekebilir.10-15 gün boyunca boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gereklidir. İşlem sırasında kesi uygulandığı için bu bölgede ağrı olabilir.Mikro tese ameliyatı sonrası cinsel ilişki ortalama 15 gün yapılmamalıdır. Kesi bölgesinin iyileşmeden zorlanması durumunda bölgede kanama meydana gelebilir.
Ameliyat sonrasındaki ilk 3 gün boyunca duş alınmamalıdır. Üçüncü günün sonunda hasta ayakta ve o bölgeyi fırçalamadan duş alabilir. Kesi bölgesinde enfeksiyon oluşmaması için ameliyat sonrasında reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması gereklidir.Ameliyat sonrasındaki ilk 24 saat testis bölgesine buz uygulaması ağrıyı ve ödemi azaltacaktır. Testis bölgesine cerrahi müdahale yapıldığı için kısa süreli testosteron hormonu düşüklüğü görülebilir. Bu durum ortalama 2 ay içerisinde düzelmektedir ve hormon seviyesi ideal düzeye ulaşmaktadır.
Hangi durumlarda ikinci mikroTESE cerrahisine ihtiyaç duyulur
Mikro tese ameliyatında sperm çıkmazsa veya elde edilen spermler sonucunda başarısız sonuçlar alınır ise ikinci ameliyata gerek duyulmaktadır. İkinci ameliyat için en az 6 ay kadar süre beklenmesi gerekir.