UZM.DYT.BÜŞRA ŞEN
Migren başın bir tarafında meydana gelen düzenli aralıklar ile tekrarlayan ve kusmayla birlikte fotofobinin de eşlik ettiği baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Dünya’da görülme sıklığı %10 olan migren özellikle erken yetişkinlik döneminde gözlenir. Baş ağrısını önlemek için ilaçlar sıklıkla kullanılsa da bireyler yaşam tarzını değiştirmediği sürece önemli bir gelişme yaşanmamaktadır. Bu nedenle, migren ataklarını tetikleyebilecek besinlerden kaçınılmalı, uyku düzeni oluşturulmalı, stresle başa çıkılmalı ve açık havada egzersiz yapılmalıdır. Yapılan çalışmalarda, migren atakları sırasında bireylerin beyin magnezyum seviyelerinde azalma olduğu gözlenmiştir. Magnezyum zengin beslenmek ve vücutta eksikliği halinde hekim kontrolünde magnezyum takviyesi almak önem taşımaktadır. Ayrıca kan basıncının yükselmesine neden olarak ağrı oluşumunu tetikleyen tiramin içeren cheddar peynir gibi fermente besinler, avokado, olgunlaşmış muz, fıstık ve kurutulmuş et ürünleri gibi besinlerin tüketimini takip eden 1-12 hafta içerisinde ataklar gözlenebilmektedir. Katkı maddelerinin de atak oluşmasında önemli rol oynadığı unutulmamalıdır. 5-10 mg sodyum nitrat içeren işlenmiş salam-sucuk-sosis gibi et ürünlerinin tüketimi sonrası ortalama 35 dakika içerinde ağrı oluştuğu ve 1-2 saat sürebildiği belirtilmektedir.
Beslenme önerileri:
Öğün atlanmamalı.
Basit karbonhidratlar, reaktif hipoglisemiye neden olabilir. Bunun sonucunda oluşan açlık ise baş ağrısı yaratabilir. Bu nedenle, rafine şeker ve glisemik indeksi besinlerden yüksek (pirinç, patates, beyaz un, beyaz ekmek, mısır vb.) kaçınılmalı.
Alkol migreni tetikleyebilir. Özellikle tiramin, sülfit ve histamin içeriği ile kırmızı şaraptan ve mayalı biradan kaçınılmalıdır.
Migrenli hastalarda, besin alerjisi bağışıklığı etkileyebilir. Alerjen besinlere (glüten, süt ürünleri, et vb.) dikkat edilmelidir.
Fındık, mantar ve kabuklu deniz ürünlerinden yüksek bakır içeriği atakları tetikleyebileceği için kaçınılmalıdır.
Süt, soğan, kahve, portakal, kuruyemişler, mısır ve bezelye semptomları arttırabileceği için tüketilmemeli
Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ile sebze ve meyve tüketimi ile c vitamini içeriği zengin beslenilmeli
Soğuk içecekler ve dondurma migreni tetikleyebilir. Tüketim sıklığı azaltılmalı