İşte Bu Doktor İndir
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER • Uzun süreli açlık mide asit salgısını arttıracağından bireyler azar azar ve sık sık beslenmelidir. Bir öğünde fazla miktarda besin alımından kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir. • Mide mukozasına zarar vermemek için aşırı sıcak ve aşırı soğuk besin tüketiminden kaçınılmalıdır. • Mide hacmini doldurmamak adına yemekle birlikte sıvı tüketilmemelidir. • Yemeklerden hemen sonra dolu mide ile yatılmamalıdır. • Çay ve kahve mide asit salgısını artırdığı için gün içinde çok fazla miktarda demli çay ve kahve tüketilmemelidir. • Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. • Acı baharatlar ( kırmızı pul biber, karabiber, isot vb. ) mide duvarında ödem ve harabiyete neden olarak pepsin salgısını artırdığı için dikkat edilmelidir. • Tuz gastrik mukozayı olumsuz yönde etkilediği için aşırı tuzlu besinler tüketilmemeli, tuzlanmış – salamura besin tüketimi sınırlandırılmalıdır. • Rafine karbonhidrat kaynaklarının olumsuz etkisi unutmamalıdır. Şeker tüketimi mide yanmasına sebep olabileceğinden sınırlandırılmalıdır. • Yağda kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. • Gün içerisinde yeterli posa alımı sağlanmalıdır. • Gün içerisinde hafif tempolu yürüyüşler yapmak mide ve barsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Önerilmeyen Besinler • Alkollü içecekler • Çikolata, kakao ve içerisinde çikolata bulunan ürünler , • Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, barbunya vb.- Kişi semptomlara göre diyetinde sınırlayabilir veya diyetinden çıkarabilir) • Kafeinli içecekler ( çay, kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi) • Tam yağlı süt/yoğurt, krema, tam yağlı peynir çeşitleri • Kızartma ürünleri, şarküteri ürünleri (sosis, salam vb.), • Dondurulmuş ürünler • Karbonhidrat içeriği yüksek hamur ve hamur işleri ve şerbetli-yağlı tatlılar • Acılı baharatlar, turşu, soğan, sarımsak, nane ve nane şekeri, sirke, et suyu ile hazırlanmış yemekler • Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, domates gibi besinler hassasiyeti artırabilir