***Mide botoksu nedir?
Mide Botoksu veya daha doğru bir tabirle botilinum toksin tip A'nın gastroskopik uygulanması; midenin kas tabakasına gastroskopi adı verilen ve cerrahi olmayan endoskopik bir işlem yardımıyla botoks uyguladığımız bir işlemdir.
***Mide botoksu nasıl zayıflatır ?
Mide duvarındaki kas dokusu içine botilinum toksini uygulandığında, mide kasılmalarını ve hareketlerini azaltarak, yemekten sonra daha uzun süre doyuma ve daha az yeme ihtiyacına yol açar. Mide boşalması gecikeceğinden, mide içeriği daha uzun süre midede kaldığında, yemek yemeye daha az ihtiyaç duyulur.
Ayrıca mide botoksu, midenin "Fundus" adı verilen bölgesine de uygulandığında, "Ghrelin" adı verilen iştah hormonunun seviyesinin düşmesi nedeniyle hastaların çoğu daha az açlık hisseder.
Mide botoksu kimler için uygundur?
Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir.
* Diyet ve egzersizle kilo veremeyen,
* Vücut kitle indeksi 27-35 arasında olan, aşırı kilolu ancak ameliyat olacak kadar obez olmayan ve kilo vermek isteyenler.
-Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda mide botoksu, öncelikle bu hastalıkların tedavisi yapıldıktan sonra uygulanabilir.
-Hamile ve emziren kadınlarda mide botoksu uygulaması konusunda yeterli çalışma olmadığından yapılmamaktadır.
***Mide botoksunun yan etkileri var mı?
Botoks, Clostridium botulinum bakterisinden üretilen bir nöromodülatördür. Botox, Botulinum Toksin Tip A olarak da bilinir ve uygun miktarlarda kullanıldığında güvenli ve etkilidir.
Botoks uygulaması, kaslarda bulunan sinir uçlarının blokajı sayesinde etkisini gösterir. Uygunsuz kullanıldığında toksin oldukça tehlikeli olabilir ve istenmeyen botulizm semptomları gösterebilir.
Botulinum Toksini (Botoks) tıpta yıllardır kullanılmaktadır ve bir uzman tarafından doğru dozda ve doğru yere uygulandığında bilinen bir zararı yoktur. İşlem sonrası takip eden gün bulantı hissi, kusma gibi hafif mide semptompları olabilmektedir. Mide botoksu uygulaması standart bir endoskopik işlem olduğu için literatürde bildirilen önemli bir mide botoksu hasarı bulunmamaktadır. Botoksun etkisinin 4-6 ay içerisinde vücuttan tamamen silindiği bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı hasar olasılığı yoktur.
***İşlem, kas hastalığı olanlar ve botoksa alerjisi olanlar için uygun değildir.***
***Mide botoksu işlemi ne kadar sürer ?
Sedasyon ile yapılan endoskopik bir işlemdir.
İşlem ortalama 20-30 dakika sürmektedir.
İşlem sırasında anestezi uzmanı eşliğinde hastalar uyutulur.
Genellikle işlemden sonra 1-2 saatlik gözlem yeterlidir.
Mide botoksu işleminden yaklaşık 3 gün sonra iştah azalması ve iştah kontrolü sağlanır.
***Mide botoksu sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Obezite tedavilerinin neredeyse tümünde hasta uyumu çok önemli olup mucize beklenmemelidir ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya dikkat edilmelidir.
-Bu diyette protein açısından zengin besinler, lif açısından zengin besinler ve düşük karbonhidratlı besinler önerilir.
-Genel olarak hastalara basit şekerler, tatlılar ve çikolata gibi her türlü rafine şekeri bırakmaları tavsiye edilir.
-Birçok hasta için bunu yapmak çok zor görünebilir, ancak etki mekanizması "uzun süreli iştah azalması ve tokluk hissi" olan Botoks uygulanmasından sonra oluşacak motivasyonla bu ulaşılabilir bir hedef haline gelmektedir.
-------------------------------------------------------------------
*** ÖZETLE
Öncelikle mide botoksu işlemi, bir yaşam tarzı ve yeme alışkanlığını değiştirme programının bir parçası olmalıdır. Bu da, her hastada sonuçların farklı olabileceği anlamına gelir.
Ameliyatsız bir kilo verme yöntemi olan mide botoksu, vücut kitle indeksi 35 kg/m2'nin altında olan kişilerde oldukça etkili bir kilo verme aracı olabilmektedir. Aynı zamanda ameliyat planlanan süper obezlerde de ameliyat öncesi uygulandığında oldukça faydalı etkileri izlenmiştir.
Uygulamadan sadece birkaç saat sonra normal günlük hayatınıza dönmenizi sağlayan etkili, basit, güvenli ve günübirlik bir işlemdir.