MİDE BALONU
Mide Balonu genellikle Morbid Obez agresif mide küçültme operasyonlardan çekinen kişiler tarafından cerrahi müdahale riskini azaltmak için kullanılır. Bu yöntemle midenin bir kısmının balonla doldurulması ve açlığın bastırılması amaçlanır. Daha çok VKI ( vucut kitle indeksi) 27-35kg/m2 arasında olan ve diyabet gibi ek hastalıkları olmayanlar için tercih edilmektedir.
Hastaların total vücut ağırlıkları ve vücut kitle indeksleri hesaplandıktan sonra, ne kadar süre ile mide balonu kullanılacağına karar verilir ve ardından işlem uygulanır. Yapılan pek çok araştırma ve çalışma, bu işlem sonrasında hastaların vücut ağırlığının %20’sine kadar kaybedebildiklerini göstermiştir. Oldukça yüksek bir miktarda kayıplar verilebilmesini sağlarken aynı zamanda hastalara, hayat standartlarını yükseltecek pek çok alışkanlık kazandırmasından dolayı, sıklıkla tercih edilmektedir.
İntragastrik balon, mideye endoskopik olarak yerleştirilen, kısmen dolduran ve uygulanan beslenme diyetine uyumu kolaylaştıran dolgunluk ve tokluk hissi yaratan yumuşak silikon bir toptur.
Mide balonu kullanmanın en büyük artısı, yediğimiz besin miktarını sınırlaması, aşırı yemeyi önlemesidir.
Bu da diyetinize bağlı kalmanıza yardımcı olur. Zamanla yeme davranışı değişir, yeterli beslenme alışkanlıkları oluşur; kilo verdikten ve mide balonunun çıkarılmasından sonra elde edilen sonucun korunmasına izin verir.
Mide Balonu Uygulaması
İşlem saatinde hastaneye veya işlemin yapılacağı kliniğe aç karnına gider ve kişiye işlem öncesi bir damar yolu açılır. Bu damar yolundan hastanın vücuduna çeşitli sakinleştiriciler verilir. Böylelikle hasta, yarı uykulu bir pozisyona getirilir. İşlem sırasında kişi herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir.
Mide borusundan, mideye ulaşmak ve görüntülemek için, esnek olan iki adet tüp boru mideye gönderilir.
Sönük halde olan ve mideye ulaşmış balonun içine, büyümesi ve yer kaplaması için steril saline sıvısı (Serum) enjekte edilir.
Balon hacmini kazandıktan sonra, gönderilmiş olduğu tüpten ayrılır ve iki tüp mide borusundan geri çıkarılır.
Endoskopi işleminin (balonun yerleştirilmesi, ayarlanması veya çıkarılması dahil olmak üzere) yaklaşık 25-35 dakika sürmesi beklenir. Bu durum bazen 45 dakikaya kadar çıkabilmektedir.
Mide Balonu Taktıran Kişi Nelere Dikkat Etmeli?
Mide balonu takıldıktan kısa süre sonra kişide mide krampları, mide bulantısı veya kusma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çok ağır seyretmediği sürece doğaldır. Zira midenin içerisine alışık olmadığı yabancı bir cisim girmiştir. Hastada ortaya çıkabilecek olası belirtileri hafifletmek amacıyla, kişiye çeşitli mide koruyucu veya ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilebilir. Genellikle balonun mideye takılmasından yaklaşık 3-4 gün sonra bu yan etkiler ortadan kaybolur.
Balonun Midede Kalma Süresi Ne Kadardır?
Mide balonu; verilmesi gereken kilo miktarına göre tercih edilebilir. Balonun türüne bağlı olarak 6 ve 12 aylık kalabilir. 6 ve 12 aylık balonlar bir birinden farklıdır.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Endoskopi yolu ile yerleştirilen balon türüne göre çıkarma işlemi uygulanır. Genel prensip olarak balona uygun çıkarma kitleri ile söndürülür, içi boşaltılır.
Balon söndürüldükten sonra tutulur ve yemek borusundan ağza doğru çıkarılır. İşlem ortalama 15 dakika sürer.
Mide balonu takılan kişilerin 10-25 kg arasında kilo vermeleri mümkündür. Bu uygulama ile bireylerin 6-7 aylık bir sürede vücut ağırlıklarının %15-20’sini kaybetmeleri hedeflenir. Verilen kilo beslenme şekli ve yapılan spor aktivitesine bağlı olarak daha fazla ya da daha az olabilir.