İşte Bu Doktor İndir

Soğuk havaların yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladığı bu dönemlerde, kalp hastalarının özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani sıcaklık değişimleri, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu durumdan en çok kronik hastalığı olan kişiler etkileniyor. 

Sonbahar-kış aylarında vücut direncinin düşmesi sonucu gribal hastalıklara sık rastlanır. Grip virüsleri özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturur. Kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalığı olan kişilerde hızlı ilerleyerek çok daha kolay alt solunum yolu enfeksiyonlarına yani zatürreye dönüşebilir. Hatta hızla solunum yetmezliğine sebep olarak, yoğun bakım ihtiyacı ve hayati tehlikeye  sebep olabilir. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin mevsim değişikliklerine çok dikkat etmeleri gerekir.

En sık karşılaştığımız sorunların başında sonbahar ile birlikte günlerin kısalması sonucu hareket ve aktivitelerin azalmasıdır. Bu da beslenmesine dikkat etmeyen kişilerin kilo almasına sebep olur. Geçiş dönmelerin kalp damar hastalığı ve kalp yetersizliği olan hastalar için kalbin iş yükünü artırmak, hastalıkların alevlenmesine ve hastane yatışlarına sebebiyet verebilir. Yine hipertansiyon ve şeker hastaları için de, kilo almak tüm dengeleri bozarak ani tansiyon krizleri ve şeker yükselmeleri sebebiyle hastane kapılarını açabilir. Kalp sağlığı için öncelikle beslenme düzenine uyulması, mutlaka sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerekir. Fazla kalorili ve ağır yemeklerin kalbin baş düşmanı olduğu unutulmamalıdır.

 

ÖĞÜNLERİNİZE DİKKAT EDİN

 

Sağlıklı besinlerle oluşan ana öğünleri atlanmamalı, başta şeker hastaları olmaküzere ara öğünlere dikkat edilmeli, uzun süreli açlıktan kaçınmalıdır. Hamur işi ve kızartmalaradan uzak durulmalı, gece yemeklerinden kaçınılmalı, yatmadan iki –üç saat önce beslenme bırakılmalıdır. Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak

durulmalıdır.

 

HAREKETTEN VAZGEÇMEYİN

Düzenli spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir. Çok soğuk havalarda yapılacak olan günlük yürüyüşler evin koridorları kullanılarak gerçekleştirebilir. Yürüyüş dışı evde egzersiz planı için kendi doktorlarından bilgi alabilirler. Dışarıda yapılacak yürüyüşler için ise, hava değişikliklerine karşın korumalı giysileri tercih edilmeli, soğuğa karşı yoğun egzersizlerden kaçınılmalıdır. Kalp hastaları yapılacak spor türleri ve süreleri hakkında mutlaka doktora danışmalıdırlar. Eğer kapalı bir mekanda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır. Ayrıca uyku düzenine  dikkat edilmelidir.

GRİP AŞISI OLALIM MI ?

Grip aşısı için ideal olan zaman, grip mevsimi öncesidir. Bu nedenle aşının eylül-kasım ayları arasında yapılması tercih edilmelidir. Eğer kişi henüz gribal bir enfeksiyon geçirmediyse aşı, kış aylarında da yapılabilir. bu dönemde kalp hastalarının grip aşılarını yaptırmaları özellikle önerilir. Gribal enfeksiyonların hızla zatürreye ilerleme riski olduğundan, aşılı hastalarda grip gelişse bile kolay atlatılmasını sağlar. Ayrıca Pnömokok aşısının yapılıp yapılmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. 65 yaş üstü herkesin  ve kronik hastalığı olanların 5 yılda bir aşılanması gereklidir.

DOKTOR KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN !

Kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği olan hastalar ve yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanların bu dönemlerde beslenme, hareket ve ilaç dozu ayarlamaları için mutlaka doktor kontrollerini aksatmamaları gerekir.