İnsan anne karnındayken sadece fizyolojik değil psikolojik de bir gelişim dönemi içindedir. Anneyle bebeğin kurduğu bağ, ilk bağlanma ve bu bağlanmanın güvenli mi yoksa kaygılı ya da kaçıngan mı olduğu bebeğin kişilik ve psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Doğumdan sonra da yine anne bebek ilişkisi ve iletişimi sonraki yılların temelini oluşturur. Bununla birlikte bebeğin yürüme döneminde bazı toplum ve kültürlerde meslek seçimi ile ilgili inanış ve ritüeller yer edinmiştir. Bunun örneklerinden birisi bizim toplumumuzda da görülen yeni yürümeye başlayan bebeğin birkaç adım önüne çeşitli nesneler konması ve bebek bunlardan hangisini seçerse mesleğinin o olacağına dair olan bebek yürüme töreni ve burada görülen inanıştır. Tabi bu inanış psikoloji bilimi açısından işlevi olmayan ama bir nedeni olan inanıştır.
Anne ve bebek arasındaki bağlanma ilişkisinin güvenli bir şekilde gerçekleştiğinde kişinin meslek seçiminde doğru kararlar verebilen ve mesleğinde mutlu olan, kaçıngan ve kaygılı bağlanmada ise kişinin mutsuz olduğu meslekler seçtiği ile ilgili bilimsel araştırmalar bu konunun önemi ile ilgili fikir vermektedir. Bağlanma ile birlikte ailenin diğer bireyleri arasındaki ilişki ve iletişim, okulda arkadaşlık ve öğretmenler ile kurulan ilişki, çevresel bazı faktörlerin de kişinin meslek seçiminde etkin rol oynadığı düşünülmektedir. Travmalar, tamamlanmamış işler, kök aileden aktarılan bazı duygular, düşünceler ve şemaların yine kişinin meslek seçiminde etkin rol oynayabileceği ile ilgili bazı çalışmalar vardır.
Ayrıca insan dünyaya iki temel yetenekle gelir. Birisi bilme yeteneği ve diğeri sevme yeteneğidir. İnsanın kendisini ve içindeki dünyayı tanıma çabası olan bilme yeteneği aynı zamanda meslek seçiminde de yol gösterici unsurlardandır. Sevmek ve sevilmekle birlikte olan sevme yeteneği ile de seçtiği ya da seçmeyi düşündüğü mesleğe karşı pozitif duygular geliştirebilir.
Tüm bunlarla birlikte bir ruh sağlığı uzmanı ile birlikte meslek seçimi yapmak meslek ve kişilik uyumunun değerlendirilmesi; ilgi, beklenti ve isteklere uygun sağlıklı meslek seçiminin yapılmasında daha faydalı bir sürecin birlikte yürütülmesine eşlik edecektir. Tabi bu durumdaki kazançlardan birisi de bu şekilde yürütülen süreçte ailesi ile yaşadığı veya yaşaması muhtemel çatışmalar konusunda da kişi için önemli bir destek olmasıdır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri