Menopoz dönemi nedir?
Kadınların adet döngülerinin bitişi olarak tanımlanan doğal ve biyolojik bir süreçtir. Genelde 12 adet dönemi boyunca hiç adet görülmemesi ile kesin teşhis konur. Menopoz, genelde bir anda oluşan bir durum olmamakla beraber tıbbi olarak tanımlanmış evreleri vardır. Premenopoz, ilk semptomların görülmesiyle başlayan dönemdir. Menopoz görülene kadar devam eder. Üreme ve adet görme dönemlerinden sonra menopoz dönemine geçiş 'perimenopozal dönem’ olarak adlandırılır. Menopoz sonrası 6-8 yıllık süreç ise 'postmenopoz' olarak tanımlanmakta ve bu dönemlerde bireyin vücudunda hormonal, fiziksel ve duygusal anlamda çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir.
Menopoz döneminde nasıl beslenmeli?
Menopozla birlikte kardiyovasküler hastalıklar, gastrointestinal sistem bozuklukları, osteoporoz, hormonal bozukluklar gibi çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Bundan dolayı kilo kontrolü, sağlıklı bir yaşam, egzersiz yapma ve en başta sağlıklı beslenme bu bireyler için ön plandadır.
Kardiyovasküler hastalık riskini en aza indirmek için kolesterol ve tansiyon dengelerini sağlamak, dolayısıyla aşırı ağır ve yağlı gıdalar tüketmekten kaçmak gerekmektedir. Bu bağlamda menopoz dönemindeki bireylerin akdeniz tipi beslenmesi önerilmektedir. Kırmızı et yerine balık tüketmek, mevsim yeşillikleri ve taze sebzeler tüketmek, zeytinyağı tercih etmek, yüksek seviyede tuz ve sodyum alımını normale getirmek, rafine edilmemiş tam tahılları tüketmek premenopozdan önce menopozu geciktireceği gibi; postmenopoz döneminde komplikasyon oluşumunun önüne geçecektir.
Menopoz dönemindeki kadınlarda görülen en yüksek orana sahip komplikasyon olan osteoporoz (kemik erimesi), birçok açıdan sağlığı tehdit etmektedir. Buna en çok sebep olan aç karnına ve gün içerisinde yüksek miktarda çay, kahve ve kafein tüketiminin yanı sıra; alkol, sigara tüketimi ve düzensiz uyku problemlerinin önüne geçilmesi osteoporoz oluşumunu önemli ölçüde engellemekte veya hafifletmektedir. D vitamini alımı ve emilimi açısından güneş ışığı görmenin yanı sıra; yumurta, balık, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler gibi kaynaklarım tüketimine özen gösterilmelidir.