Her kadın, hayatının son dönemindeki bu değişiklik ile yüzleşmek zorundadır. Ortalama olarak, kadınlar 51 yaşında menopoza girerler (daha erken veya daha sonra da olabilir). Menopoz semptomları da her kadına göre değişir. Yaygın semptomlar arasında; sıcak basmaları, gece terlemeleri, özellikle göbek çevresinde yağ artışı, uyku bozuklukları ve ruh hali değişiklikleri bulunur. Bununla birlikte, bazı kadınlar menopoza girmeden gerçek bir semptom yaşamazlar. Menopoza neden olan şey ise hormonlarımızdır. Kadınlar yaşlandıkça, yumurtalıkları üreme için temel hormonlardan ikisi olan östrojen ve progesteronu daha az üretmeye başlar.
Menopozal Kilo Alma ile İlgili Sağlık Riskleri Nelerdir?
Kilo alımı yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve insülin direnci (vücudunuzun insülini doğru kullanamadığı, diyabete yol açabileceği bir durum) gibi sağlık sorunları ile ilgilidir.
Egzersiz Önerileri
Fiziksel olarak aktif olun. Yetişkinler haftanın çoğu günü en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmalıdır. (özellikle orta tempoda yürüyüş) Günlük aktiviteler yaparak da aktif olabilirsiniz. Merdivenleri kullanın; varış yerinizden uzağa park edin ve yürüyün; dans edin vb.
Beslenme Önerileri
Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, kuru fasulye ve mercimek gibi yağsız proteinli yiyeceklerle öğünler oluşturulmalıdır. Sıcak basmaları varsa, bunu tetikleyebilecek olan kafeinli ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyin. Sodyum almanızı izleyin ve öğünlerinizin çoğunu dışarıda yemek yerine evde yemek yapmayı hedefleyin. Bol su için. Su, lifin sindirim sistemini hareket ettirmesine yardımcı olur, sizi nemli tutar ve sıcak basmalarını azaltabilir. Meyve ve sebzelerin de sağlığa yararlı besin ögeleriyle yüklü olduğunu unutmayın ve miktarında ve doğru zamanda tüketmeye özen gösterin. Son olarak Menopozun geçici bir durum olduğunu unutmayın. Menopoz sırasında sağlıklı beslenme ve doğru egzersiz alışkanlıkları ile sıcak basmaları, ruh hali dalgalanmaları ve uykusuz geceler geçtikten sonra kendinizi harika hissedeceksiniz.