Menopoz, kadının son kez gördüğü adettir. Menopoz sonrası döneme postmenopoz diyoruz.
Ülkemizde menopoz yaşı ortalama 46-48 yaştır. Ancak bir çok otoimmun hastalık ve çevresel faktörler nedeniyle menopoz yaşı 30lu yaşlara kadar düşebiliyor.
Günümüzde kadın ömrünün Türkiye’de 81,2 olduğunu biliyoruz. Sağlıklı yaşam tarzı ile ömrümüzü 90lı yıllara eriştirebileceğimizi de biliyoruz. Bu da, menopoz sonrası 40 yıldan fazla yaşayacağız demek oluyor. Postmenopaza iyi bir hazırlıkla girmek, ömrümüzün neredeyse yarısını geçirdiğimiz bu dönemde yaşam kalitemizi yükseltecektir.
Menopoza girmeden önceki 5-7 yıl hormonal dengesizlikler yaşarız. Bu dönemde yumurtalık kistlerini sık görürüz. Myomlar bu dönemde hızlı büyüyebilirler. Yine bu dönemde rahim duvarı kalınlaşması (endometrial kalınlaşma) sık görülür ve anormal kanamalara neden olur. Tüm bu problemleri önceden öngörüp, önlemini de almak mümkündür.
Sanıldığının aksine, menopozdan hemen önceki dönemde, östrojen yetersizliği yoktur. Tam tersine vücutta östrojen hakimiyeti olur. Düzensiz adet kanamaları, rahim duvarı kalınlaşması, yumurtalık kistleri (over kisti), myomlarda hazlı büyüme, memelerde fibroadenomlar ve kistler, bu süreçteki sürekli östrojen hakimiyetinin sonuçlarıdır.
40lı yaşların başından itibaren düzenli kadın hastalıkları muayenesi, bahsettiğim hastalıkların pek çoğunu önleyebilmemizi veya erken tesbit edebilmemizi sağlar.
Her yaşta yıllık kadın hastalıkları muayenesi olmak çok önemli. Ancak 40lı yaşlarda bu çok daha hayati önemlidir. Kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz
Hepinize sağlıklı ve konforlu bir yaşam dilerim