Meme küçültme operasyonları ülkemizde, oldukça sık olarak gerçekleştirilmektedir. Hastaların temel yakınmaları boyun, omuz ve sırt ağrısı, sutyen kopçalarının iz yapması, özellikle yazın artış gösteren terleme, kaşıntı, döküntü, uygun kıyafet bulamama, sosyal hayatta zorluklar ve estetik kaygılardır. Meme küçültme operasyonları sizin istekleriniz ve cerrahın deneyimlerine dayanılarak yapılmaktadır. Meme büyüklüğünüze göre seçilecek olan yöntemler önem arz etmektedir. Vücut kitle indeksi >30 olan hastalarda klinik pratikte değişiklik göstermekle birlikte genellikle operasyon yapılması tercih edilmez. Bu operasyon ile ilgili detaylı bilgi için mutlaka bir plastik cerrahi uzmanına başvurmalısınız.
AMELİYAT İLE İLGİLİ BİLGİLER
Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat seçilen tekniğe ve meme büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 4 saat kadar sürmektedir. En az 2 gün hastanede kalınması gerekmektedir. Küçültme işlemlerinde üç çeşit kesi kullanılmaktadır. Bunlardan ilki yalnızca meme başı çevresinde kesi yapılarak gerçekleştirilen küçültme işlemidir. Sınırlı bir küçültme isteyen, meme dokusu fazla olmayan, yalnızca meme başı aşağı doğru yer değiştirmiş hastalarda meme dikleştirme ve şekillendirme için kullanılabilir. Daha büyük hacimli, hem sarkık hem de dış tarafa doğru yer değiştirmiş memelerde meme başı çevresinde ve aşağı doğru inen bir kesi (lolipop şeklinde) veya bu kesiye memenin alt oluğunda yapılan ek bir kesi daha eklenerek (ters T şeklinde) yapılan işlemler tercih edilmektedir. Bu sayede meme dokusu ve meme başı olması gerektiği pozisyona getirilmektedir.
AMELİYAT SONRASI BİLGİLER
Ameliyat sonrasında en az 1 ay korse kullanımı gerekmektedir. Yara iyileşmesine göre değişmekle birlikte 3-7 gün su değmemesi gerekir. En az 2 hafta pansuman yapılması sonrasında yara iyileşmesini destekleyici, iz azaltıcı kremler ve silikon bantlar başlanabilir. Korse kullanılması ve belli süre yara üzerine su değmemesi gerektiğinden yaz mevsiminde yapılan operasyonlar biraz daha konforsuz olabilir. Memenin nihai şeklini alması 6 sürmektedir. Bu süre zarfında kilo alınması, gebe kalınması meme şeklini değiştirir.
RİSKLER
Erken dönemde hematom (kan toplanması), dikiş açılması, lokal enfeksiyon geç dönemde seroma (serum toplanması), yara iyileşme problemleri, meme asimetrisi, yetersiz küçültme görülebilir. Meme başında kan ile beslenmesi bozularak siyahlaşma görülebilir, %20 oranında süt verme fonksiyonları etkilenebilir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri