Mediastinoskopi
Mediastinoskopi nedir? : Mediastinum dediğimiz sanal boşluk ki, basitçe tanımlayacak olursak kalp ile akciğer arasındaki alandır; özel bir alet (mediastinoskop) ile boyundan girilerek nefes borusunun dışından ve önünde ilerletilerek bu alana ulaşılması buradan örnekler alınması işlemidir. Bu işlem genel anestezi altında yapılmaktadır, işlem sırasında hasta uyutulur. Hasta ameliyat sabahı hastaneye yatırılır, aslında tamamen ayıldıktan sonra evine yollana bilir ama biz hastayı bir gece hastanede tutmayı tercih ediyoruz.
Ne zaman mediastinoskopi yapılır : En sık uygulandığı yer Akciğer Kanserinin ameliyat öncesindeki evrelemesidir. Eğer buradan alınan lenf bezi biyopsisinde kanser hücresi görülürse hastaya ameliyat önerilmez, diğer tedavi yöntemlerine yönlendirilir.İkinci sıklıkla mediastinuma yerleşmiş lenf bezi ve kitlelerin tanısı için kullanılmaktadır.Riski var mıdır? Deneyimli ellerde yapıldığı zaman büyük riskler taşımaz ama unutulmaması gereken damardan zengin ve hayatsal bölgeye yapılan işlemde bazı sorunlarla karşılaşmak olasıdır.Bu işlem sırasında ölüm yok denecek kadar azdır. (%0.08).
Görülen yan etkiler:
Kanama
Nefes borusu yaralanmaları
İnme
Yemek borusu yaralanmaları
Ses kısıklığı
Yara yeri iltihabı
Hematom
Kardiak aritmi
Kimlere bu işlem yapılmaz: Aşırı büyük guatr, inominat arter anevrizması olan hastalar, kalıcı trakeostomi (nefes almak için boğazdan nefes borusuna açılan delik) bulunan hastalarda uygulamaz. İkinci kez yapılması ve daha önce kalp ameliyatı geçirmişler de duruma göre uygulanabilir.