HAŞİMOTO HASTALIĞI SEMPTOM VE BULGULARI NELERDİR?
Endokrinoloji alanında çalışan hekimlerin çok iyi bildiği ancak toplumumuzda tam olarak bilinmeyen Haşimoto hastalığı her kılığa girebilen; sinsi ve sırlı bir hastalıktır. Kısaca tiroit bezine vücudumuzun savaş açmasıdır. Oluşan hasar sonucu tiroid bezi az çalışmakta yani hipotroidi gelişmektedir.
Tiroid hormonu vücudumuzun hemen her hücresinde reseptörü olan hayati bir hormondur. Bu yüzden bu hastalık herkeste farklı şikayetlere yol açmaktadır. Çok farklı bulgular ve şikayetler ile karşı karşıya kalınabildiğinden kendini saklayan veya çok sinsi ilerlediğinden geç farkına varılabilen bir hastalıktır.
Daha çok kadınlarda görülmektedir. Özellikle ailesinde Haşimoto hastalığı bulunan kişilerde daha çok gözlenmektedir. Hiçbir bulgu vermediğinde asemptomatik yani sessiz Haşimoto hastalığı olarak adlandırılır. Kimi hastalarda kilo alma, halsizlik, kimisinde saç dökülmesi, kimisinde sürekli uyku hali, kimisinde adet düzensizliği, kimisinde kas ve eklem ağrıları, kimisinde kansızlık gibi çok farklı şikayetler ile ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle genç bayanları etkilemekte ve bu hastalarda daha çok adet düzensizliği, kilo verememe ve saç dökülmesi gibi onlar için çok önemli bulgularla ortaya çıkmaktadır. Genç kadınlarda tekrarlayan düşükler veya gebe kalmakta güçlük gibi çok önemli sorunlara da yol açabilmektedir. Haşimoto hastalığı ile birlikte diğer endokrinolojik hastalıklar, vitamin B12 eksikliği ve romatizmal hastalıklar sık gözlenebilmektedir
Aslında tanı konulmasında kanda bakılan TSH değeri çok önemlidir. Ancak her zaman TSH değeri bozuk olmayabilir. Hastanın TSH değeri normal olmasına rağmen tiroid otoantikorları (Anti TPO ve Anti TG) çok yüksek saptanabilmektedir. Bu durumda bile bazı hastaların tedavi edilmesi gerekebilir. Özellikle genç kadınlarda gebelik konusunda zorluk yaşanıyorsa veya düşükler mevcut ise mutlaka yukarıda ifade ettiğim testler yapılmalıdır.
Tanı konulduktan sonra tedavide en önemli nokta ilaçların düzenli ve sürekli kullanılmasıdır. Maalesef toplum olarak düzenli ilaç içme özürlüyüz. Tiroid ilaçları düzenli ve uygun şekilde kullanılmaz ise etkinliği düşmekte ve beklenen fayda gözlenmemektedir. Sağlıklı günler dilerim.
Doç. Dr. Yusuf AYDIN