Vücudumuzdaki atık maddeleri hücreler arası alandan temizleyen lenfatik sistem bulunmaktadır. Bu sistemin çalışmasını engelleyen durumlarda hücreler arası maddeler dokularımızda birikerek şişlik, ödem oluşturmasının yanında organ ve dokularımızın işlevlerinde de bozukluk meydana getirebilir.
Lenfatik dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucu lenfödem gelişebilmektedir. Meme kanseri cerrahisi sonrası koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması gibi durumda kolda lenfödem gelişebilir.
Meme cerrahisi sonrası lenfödem gelişme sıklığı yaklaşık olarak %25’tir. Herhangi bir kanser tipinde, cerrahi veya radyoterapi (ışın tedavisi) sonrası lefödem gelişebilir. Ancak özellikle meme, prostat ve alt karın bölge kanserleri sonrası gelişir. Cerrahi ne kadar büyük olursa, koltuk altından çıkarılan lenf bezi sayısı ne kadar artarsa ve cerrahi sonrası radyoterapi uygulanmışsa lenfödem riski o kadar artmaktadır.
Kolda ve/veya bacaklarda sıkışma ya da dolgunluk hissi,
Ağrı, ağırlık, karıncalanma, şişlik ve kızarıklık,
Kol, el, el bileği, bacak, ayak bileğinde hareket zorluğu
Saat, yüzük ya da bileziğin sıkması, deride gerginlik hissi, buna bağlı sıkıntı ve huzursuzluk
gibi şikayetleriniz durumunda Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktorunuza başvurunuz.
Gerekli muayene ve incelemeler sonucunda lenfödem tanısı konulan veya lenfödem gelişme riski olan hastaların tedavisi gerçekleştirilmelidir.
Lenfödem tedavisi:
Lenfatik drenaj masajı
Kompresyon (bandaj, çorap, cihaz ile)
Cilt bakımı
Egzersiz uygulamaları
Şişliklerin tekrarlamaması için düzenli aralıklar kol, bacak ölçümlerinizin takibi önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz