Bu yazımızda Lamine diş nedir, nasıl uygulanır gibi sorulara cevap vereceğiz. Gelin hep birlikte yakından inceleyelim.
Diş hekimliğinin gün geçtikçe estetikle ilgili önemi artmaktadır. Hastalarımız artık genel diş sağlığının yanında gülümsemesinin daha estetik, dişlerinin daha beyaz, daha görünür, yüz yapısına uyan, dudak ve diş eti ile bir bütün halinde farklı bir gülüş için kliniklerimize başvurmaktadır.
Gülüş tasarımını uygulayarak son derece iyi sonuçlar alınabilmektedir. Ama bu işi yaparken hastanın sağlıklı ana dişlerine mümkün oldukça zarar vermeden, mümkün oldukça az temas ederek bir resterasyon yapmak gerekmektedir. Yani dişleri kesmeden sadece hafif aşındırmalar yaparak hastaya estetik bir görünüm kazandırırken, genel diş sağlığını da bozmamak gerekir. İşte bunun için kullanılan yöntem Lamine diş ( yaprak kaplama) yöntemidir.
Lamine Diş Nedir ?
Lamine diş, dişlerin sadece ön yüzlerine uygulanan bir kaplama şeklidir. Porselen ve zirkonyum kaplamalarda olduğu gibi dişlerin küçültülmesine, kesilmesine gerek olmadan; dişlerde hiç aşındırma yapılmadan veya hafif aşındırmalar yapılarak lamineler mine üzerine yapıştırılır.
Lamine Diş Nasıl Yapılır ?
Dişlerimizin en üst tabakasında mine denilen cansız, bazı bölgelerinde saydam, çok estetik bir tabaka vardır. Bu tabakanın kalınlığı 0.5 mm ile 2 mm arasında değişir. Ortalama 1 mm kalınlığında olup bu tabaka üzerinde yapılan işlemler dişlerimizde hassasiyet yaratmaz. İşte bizim Lamineleri mine tabakası üzerinde kullanırız.
Mine üzerinden yaklaşık 0.2 - 0.3 mm aşındırma yaparak, bazen hiç aşındırmadan Lamineler mine üzerine yapıştırılır. Bu laminelerin kalınlığı 0.2 ile 0.5 mm arasında değişir. Son derece ince, hafif ve estetik olan Laminelerin üretildiği malzeme E.max ya da Feldispatik cam porselenlerdir. Gülüş tasarımı ve Lamineler diş hekimliğinin en çok tecrübe hassas çalışma, ayrıntı, özel işçilik, özel laboratuvar, sanatsal bir bakış açısı gerektiren alandır.
Lamine Diş Ömrü Ne Kadardır ?
Lamineler mine üzerine yapıldığı için, iyi bir oklüzyon ( kapanış) iyi kesim ölçü ve en sonunda doğru yapılmış bir Simantasyon ( yapıştırma) ile sorun yaşamadan çok uzun yıllar kullanılabilen restorasyonlardır. Lamineler için tek dezavantaj maliyetleridir. Bunun sebebi hem kullanılan Lamine malzemelerin yüksek fiyat olması, hem de yüksek işçilik ve tecrübe gerektirmesidir.