Kusurluluk Şeması sevilmeye ve değerli olduğunuzu hissetmeye aykırı eleştirel ve cezalandırıcı tutumlara maruz kalma sonucunda benliğinizin kendisine dair kusurlu olduğunuza inanmanın sonucunda oluşur. En belirgin duygu olarak utanç hissettirir. Bu utanç duygusu yaptığınız herhangi bir eylem ya da durumdan dolayı değil de kendiniz olmaktan kaynaklanan bir olarak deneyimlemenize neden olur. Bu nedenle sanki bir sırmış gibi benliğinizin gerçekliğini ve doğallığını saklayıp gizlemek gerektiğini hissettirir. Olduğunuz kişi olarak var olduğunuzda kaçınılmaz bir biçimde hissedeceğinizi düşündüğünüz utanç duygusunu ya kendinize bir görünmezlik pelerini örterek asıl kimliğinize kimsenin temas etmemesini sağlarsınız. Bu pelerin işini öylesine iyi yapar ki hiç var olmadan geçirdiğiniz onlarca yıl geçirebilirsiniz. Aslında istediğiniz şey de bu imiş gibi görünse de tek istediğiniz ilk hissettiğiniz zamanlardan bu yana baş etmeniz gerektiğini düşündüğünüz utanç ve değersizlik duygularıdır. Şİmdi ve burada aslında bu duyguların sizin olduğunuz kişiyle değil de size bunları hissettirenle ilgili olduğunu görmenizin zamanı gelmiştir belki;
Kusurluluk Şemasına benliğinizi teslim ettiğinizde üzerinize örttüğü görünmezlik pelerini ile sizi;
- Kendinizi saklamak, gizlemek ve gerçek duygunuzu ifade etmenin mümkün olmadığı bir ilişki kurmaya yönlendirir.
- Bir şekilde ilişkilerde deneyimleyeceğiniz reddedilme, eleştiri ya da ayrışma durumunda kendinizi cezalandırdığınız, eleştirdiğiniz, sizde bir şeylerin hatta sizin yanlış\kusurlu olduğunuz duygularına teslim olmuş bulursunuz.
- Birisinin sizi olduğunuz halinizle, siz olduğunuz için sevmesi ve kabul etmesi asla yaşayamayacağınız, gerçek üstü bir şeymiş gibi algılanır. Bu nedenler diğerleri ve dış dünya olmamanız gereken bir yermiş gibi görünür.
-Bu görünmezlik pelerinini üstünüze örtmeniz sizi kusurluluk duygularınızı tekrar hissetmenize karşı koruyormuş gibi görünse desüreğen bir mutsuzluğun, tatminsizliğin tüm hayatınızı kapladığını deneyimleyebilirsiniz.
- Bu görünmezlik içinde bir alanda oldukça başarılı olmak, kusursuz olmak gibi bir çabanız olabilir. Bu durum sizi işkolikliğe yönlendirebilir.
- İçsel konuşmalarınızda "değersizim", "hiçbir şey değilim", "işe yaramam" gibi sözleri tekrar tekrar duyarsınız.
- Hayatınızda sizi eleştiren, kusurlar bulan ve bunları sizi değersiz hissettirmek adına ifade eden en az bir yakın ilişkiniz olabilir.
- Kendinize kızgınlık ve hatta nefret duygularınız kendinizi eleştirme ve cezalandırma davranışlarına neden olabilir.
- Size yönelen insanları görmezden gelme, onlardan kaçma eğiliminiz oldukça güçlüdür.
- Bağımlılıklar ya da takıntılı davranışlar geliştirmeniz, aşırı çalışmak, aşırı yemek değersizlik duygularınızı uyuşturmak adına kendinizi avutma yollarınız olabilir.
Kusurluluk Şemanızın Panzehiri;
Çocukluğunuzdan bu yana sizi takip eden utanç ve kusurluluk duygularınızı gözlemleyin; bu gözlemde sizi bu şekilde hissetmenizin nedeni olan ve dışardan edindiğiniz yargılayan ses ile birlikte yapmadığınıza dikkat edin. Unutmayın özünüzde hiçbir çocukluğun ve yetişkinin kusurlu olması gibi bir gerçeklik yoktur.
Utanç\Kusurluluk hissetmemek adına neler yaptığınızı fark edin; kendinizi açmamak, aşırı telafi etmek vb.
Bu utanç ve kusurluluk duygularınızın sizi kendinizi ifade etmekten hatta keşfetmekten alıkoyduğu alanları keşfedin ve buna dair adımlar atın.
Derinden yaralandığınız ve bu duyguları tetikleyen anılarınız olabilir; bunları tek başınıza aşmak ya da kaçınmak zorunda değilsiniz. Bunları keşfederseniz yardım almaktak çekinmeyin.