Kuru iğne tedavisi (İntramuskuler stimülasyon) (İMS) ameliyatsız ve ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup kronik kas ve iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde uygulanır.
Farklı uzunluk ve incelikteki çeşitli iğnelerle uygulanan kuru iğne tedavisi, kişilerde özellikle ağrıya neden olan kas kasılmalarını iğne yardımıyla mekanik ve nörokimyasal uyarı vererek gevşetebilir. Kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermediği için kuru iğne tedavisi olarak adlandırılır ve alerjik reaksiyonlara, ilaç etkileşimlerine ve ilaçtan kaynaklanan yan etkilere yol açmaz.
Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, çeşitli tetkiklerle tanısı konulduktan sonra, seanslar halinde planlanır. Hasta iğneyi genellikle hissetmez, birkaç dakika sürebilir. Kuru iğneleme en az 3 seans olmak üzere ortalama birer hafta arayla uygulanır. İyileşme durumuna göre tedavi 8-10 seansa kadar uzayabilir. Tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilir.
Yaygın bir kas iskelet sistemi hastalığı olan Miyofasyal ağrı sendromunda kas içinde ağrıya neden olan fibröz bant içindeki “tetik noktalara” iğne uygulanır. Kasılmış ve kısalmış kasa iğne batırılarak spazm çözülmeye çalışılır. Kastaki kısalma ve kasılma çözülünce ağrı azalır, ilgili eklemin hareketi artar.
Kuru iğne tedavisi (İMS) kimlere uygulanabilir?
Miyofasiyal ağrı sendromu
Fibromiyalji
Migren ve gerilim tipi baş ağrıları
Çene eklemi ağrısı
Boyun ağrıları
Sırt ağrıları
Omuz ağrıları
Bel ağrıları
Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
Ağrılı kas spazmları
Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
Tendinit (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)
Diz ağrıları
Kalça ağrıları (Adduktor spazm, kapsülit)
Siyataljiler
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.