Genel olarak korku ve kaygı terimlerinin birbirleri yerine kullanıldığını görüyoruz. Aslında bu iki terim farklı anlamlardadır. Korku, belirli bir nesne, durum veya koşullarda otomatik verilen bir yanıttır, potansiyel bir tehlikeyi tanımayı kapsar. Genellikle insanın kendini koruma isteğinden ortaya çıkar.
Kaygı ise çok daha uzun süren, sıklıkla ön bir korku ile tetiklenen karmaşık bir durumdur. Yaygın, rahatsız edici ve belirsiz bir endişe duymak olarak açıklanabilir. Kaygı her zaman geleceğe yöneliktir; ‘ya … olursa ne olur? ‘ düşüncesiyle işler.
Korku ve kaygı arasındaki en temel fark ortaya çıkış noktalarıdır. Korku, nedeni bilinen durumlarda ortaya çıkarken (örn: köpek saldırması.) kaygı ise, gelecekte ortaya çıkabilecek bir tür tehlikeye karşı ortaya çıkar (örn: ya işimi kaybedersem). Korku duygusu sağlıklı bir duygudur. Yani varlığı bireyler için sıkıntılı bir durum değildir. Oysa kaygı için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Özellikle kaygı düzeyinin yüksek olması çeşitli olumsuzluklara işaret eder.