KÖPÜK TEDAVİSİ VE SORUNLAR
Yüzeysel büyük çaplı damarların yanında en çok korkulan yüzeysel toplardamarda değil derin toplardamarda pıhtı olmasıdır. Buna Derin Ven Trombozu (DVT) adını veriyoruz. Bunun riski tüm köpük tedavilerinde %1’den azdır. Bunların önemli bir kısmı asemptomatik yani belirti vermeyen türdendir. Belirti verenlerin oranı %0.02-%.6%4 gibi düşük oranlardadır. Burada bir noktayı açıklığa kavuşturalım yüzeysel kılcal damarlar ve küçük çaplı damarlarda bu oran daha da düşüktür. Hastaların çoğu da bu grupta olduğunda bu konuda endişe etmenize gerek yok.
Diz altı arka baldır adalesi ismi gastrocnemius orta veninde görülür. Diz altı arka bölüme yapılan köpük tedavilerinde Küçük Safen Ven denilen ven de tromboz olabilir. Hepimizin korktuğu bu damarlarda pıhtı oluşumu ardından akciğer pıhtı atması ‘’ pulmoner emboli’’ olayıdır. Bu çok ciddi bir durumdur. Hayati tehlike akciğer giden pıhtının yaygınlığıdır. 1025 vakada sadece 1 vakada Pulmoner Emboli görülmüştür. Bir büyük Fransız çalışmasında 12 173 vakada hiç Pulmoner Emboli görülmemiştir. Böyle sıkıntılı bir durumu önlemek için ne yapmalı?
Fazla köpük tedavisi yapılmamalı: Hacim arttıkça risk daha artar. Bunun ile ilgili diğer rakamları daha sonra paylaşacağım. Azı karar çoğu zarar. Kabaca 10 ml den fazla verildiğinde risk artar. - 5 mm’den daha büyük venlere yapılan köpük tedavisinde risk artar. Genel öneri 1,5 – 2,0 ml kadar yapılmalıdır. - Büyük Çaplı venlere kasık bölgesinde enjeksiyon yapmak da riski arttırır. - Tedavi sonrasında 5-10 dk. İstirahat sonrasında elastik bandaj sarıldıktan sonra normal hareketlere geri dönüş önerilir. Hareket ile basit yürüyüş özellikle ayağın pedala basar gibi yaptığı hareketler etkilidir.
- Gece bandajının önemine dikkat çeken araştırmacılar vardır. - Köpük tedavisinde rutin pıhtılaşma testlerinin yapılması önerilmemektedir. - Korunma için Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin ancak yüksek riskli olgularda önerilir. - Yüzeyel Damarlarda Pıhtı: Tromboflebit & Tromboz: %4,7 oranında görülür.
Ender görülen diğer komplikasyonlar:
- Sinir Hasarı
- Geçici bacaklarda ödem ve lenfödem.
- Matting: Yeni damar oluşumu (tekrarlama) erkeklerde daha fazla görülür. 4-6 hafta içinde ortaya çıkar. En çok diz ve baldır bölgesinde görülür. Bunlar 3-12 ay içinde geçer. Bu durumda sabırla beklemek gerekir.
EĞER VARİSLERİNİZİN TEKRARLAMASINDAN KORKUYORSANIZ ŞUNU AKILDA TUTMALISINIZ: ULTRASON YAPTIRMAZSANIZ. TEMELDE OLAN REFLÜ (KAÇAK) ATLANIRSA TEKRARLAMA RİSKİ YÜKSEKTİR.
- Lekelenme: %10-30 oranında görülür. 3-4 hafta içinde oluşur. Hemen oluşmaz. 6-12 hafta kadar sürer. %10’u kalıcıdır.1 yıldan sonra kalıcı olma olasılığı yüksektir. Aspirin ve ağrı kesici kullanılmaması önerilir.
- Bayılma: Vasovagal reflex. Herhangi bir cerrahi işlem sonrasında gelişen iyi huylu bir durumdur. İğne olurken bile gelişebilir. Basit bir bayılma olarak görülür. Hastalarda bulantı, kusma ve ani gelişen bilinç kaybı ile gelişir. Başta dönme ve sıcak basması gibi ek belirtiler görülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta; ani düşme ve yaralanmalardır. İşlem sonrasında 5-10 dakikalık dinlene bu açıdan daha da önem kazanmaktadır.
Sağlıcakla kalın. Serdar Akgün
anahtar sözcükler
kılcal varis,kılcal varis tedavisi,kılcal varisler,varis tedavisi,varis,köpük tedavisi,kılcal damar tedavisi,skleroterapi,kılcal damar,kılcal varis köpük tedavisi,kılcal damar çatlaması,varis ameliyatı, serdar akgün, doktor, prof