Safra kesesi taşları %95 ihtimalle safra kesesi kanalında tıkanmaya neden olur ve iltihaplanma oluşur. Yemeklerden sonra karın üst bölgesinde sırta vuran ağrı, mide bulantısı, ateş, iştahsızlık, yorgunluk en sık gözlenen belirtileri arasındadır. Yüksek yağ ve rafine şeker tüketimi ile düşük posa içerikli diyetlerin kolesistit oluşum riskini arttırdığı bilinmektedir. Safra sıvısını depolayarak yağların sindiriminde etkili olan safra kesesinin kasılmasını yağlı yiyecekler arttırmaktadır. Bu nedenle, iltihabın tedavisi esnasında beslenmenin önemli rolü bulunmaktadır.
Beslenme önerileri:
Su tüketimi arttırılmalı
Yemekleri pişirirken hayvansal yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar tercih edilmeli
Yemekler kızartma ya da kavurma yapılmamalı ve pişirme için sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli
Yemeklere baharat eklenmemeli
Yumurta ve yumurtalı gıdalar, yağ içeriği yüksek hamur işleri, şekerli ürünler, alkol, gazlı içecekler, sakatatlar, sucuk işlenmiş etler, tam yağlı et-tavuk-balık ve süt ürünleri tüketilmemeli
Süt, soğan, kahve, portakal, kuruyemişler, mısır ve bezelye semptomları arttırabileceği için tüketilmemeli
Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ile sebze ve meyve tüketimi ile c vitamini içeriği zengin beslenilmeli