Kendine ebeveynlik yapmak kendin için yapacağın bilgili ve sevgi dolu bir ebeveynliğin pratiğidir. Bu sayede çocukluk döneminin kalıplarının zincirlerini kırabilir ve kendi benliğinin daha doğru, daha bilgece seçimler yapmasına izin verebilirsin.
Peki nereden başlayalım?
1. Kendinle sevgi dolu bilge bir ebeveyn gibi konuş.
Farkında olmadan kendini eleştiriyor, kendinden utanıyor, duygularını yok sayıyor olabilirsin. Tüm bunlar yerine kendine;
sevilebilir birisin
bu şekilde hissetmen çok normal demeyi öğrenebilir misin?
korktuğunu anlayabiliyorum
sen elinden geleni yaptın!
2. Dinlen!
Küçükken yalnızca bir başarı elde ettiğinde, iyi işler yaptığında sevilmiş, takdir edilmiş olabilirsin. Bu da sana sevginin koşulsuz olduğu değil kazanılarak elde edilen bir şey olduğunu öğretmiş olabilir.
Kendini zorlamayı bırak, dinlenmeye ihtiyacın olduğunda kendine ara ver ve buna ihtiyacın olduğunu önce kendine inandır. İnanmadığın bir durumu gerçekleştirmen mümkün olmayabilir. Bedenini, zihnini dinlendirebileceğin aktiviteler yap. Bulabildiğin her boşlukta ihtiyacın olan dinlenmeyi karşıla.
3. Oyun oyna!
Evet yanlış duymadın, oyun oyna. Oyun sadece çocukların ihtiyacı değildir. Aslında içindeki çocuk ortaya çıkmak için can atıyor. Kendini ona bırak. O nasıl spontan olacağını, nasıl oynayacağını biliyor. Onun oyun oynamasına izin ver. Neler olacağını, sonucu düşünmeden sadece oyna. Toprakta hopla-zıpla, çiz, karala, sanat yap. Yeter ki o çocuğun çıkmasına ve kendini gerçekleştirmesine alan tanı.
4. Hayır de!
Böyle söylemek kolay oldu öyle değil mi? Ama çevrene bir bak, tanıdığın bir çocuk var mı hiç? Çocuğun, kardeşin, kuzenin, yeğenin, komşun.. Onlar ne zaman ve nasıl hayır diyeceklerini çok iyi biliyorlar değil mi? Ama ebeveynler çeşitli yollarla çocuklarının kibar ve iyi biri olmaları içn limitlerini görmezden gelmesini öğretirler.
Halbuki hayır demek kendine saygını gösterir. Kendini ve enerjini en iyi şekilde sergilemeni ve korumanı sağlar. Sınırlarını oluşturmak için önce kendinden başla. Kendine çizdiğin sınırları çevrene yaymak daha kolay olacaktır.
İhtiyaçlarımızı gördüğümüz ve karşılamak için kendimize izin verdiğimiz güzel günlere..
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri