KEFİR NEDİR?

Kefir, fermente edilmiş bir süt içeceğidir. İnek veya keçi sütüne kefir taneleri eklenerek yapılır.

Kefir taneleri tahıl taneleri değil, karnabahar gibi görünen laktik asit bakteri ve maya kültürleridir.

KEFİRİN SAĞLIK İÇİN YARARLARI

Kefir, bol miktarda protein, B vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kalsiyum güçlü kemikler oluşmasına yardımcı olur, protein bağışıklık, kas oluşumu ve gelişmesi için  ve potasyum kalp sağlığı için gereklidir.

Sağlık açısından en güçlü yani probiyotik içeriğidir.

Probiyotikler tıpkı bağırsaklarınızda doğal olarak bulunanlar gibi "iyi" bakterilerdir. Probiyotikler sindirim sistemindeki sağlıklı bakteri oranını iyileştirir. Sindirim sistemi sağlığını, bağışıklık ve genel sağlığı artırabilir. Özellikle antibiyotik tedavisinden sonra ishali tedavi etmek veya önlemek ,irritabl barsak sendromunu tedavi etmek veya semptomları hafifletmek, gastrointestinal enfeksiyonları azaltmak veya önlemek, bunlardaki iyileşmeyi artırmak, vajinal enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek ve tedavi etmek gibi faydaları mevcuttur.

Bir çalışmada, yedi gün boyunca kefir tüketen farelerde, anti-enflamatuar ve iyileştirici etkilerin olduğu tespit edilmiş. Başka bir çalışmada ise kefirin kolesterolü düşürmede ve bağışıklık sistemini uyarmada faydalı olabileceğini tespit etmiş.  Çalışmalar kefirin potansiyel anti-oksidatif, anti-hipertansif, anti-kanserojen , kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkilerini göstermiştir. Yapılan başka bir çalışmada kefirin süte göre daha az şişkinlik yaptığı bulunmuştur. Yani süt içtiğinizde çok şişlik hissediyorsanız bir de kefir içmeyi deneyin.

Kefir, diğer probiyotik takviyelere göre daha az yan etkiye sahiptir çünkü bir gıdadır. Başlıca yan etkileri nadiren de olsa kabızlık ve karın kramplarıdır. Kabızlık ilk tüketmede görülebilir, devamlı kullanımda azalacaktır.

Kefirin 1 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için güvenli olduğu düşünülür, ancak endişeleriniz varsa bebeğinize ya da çocuğunuza vermeden önce mutlaka çocuk doktorunuza danışınız. 1 yaşın altındaki çocuklar inek sütünü sindirecek enzimleri gelişmediği için tüketmemelidir.

KEFİR VE YOĞURT

Kefir ve yoğurtun ortak yanları vardır. Her ikisi de mayalanarak sütten yapılır. Fakat mayalarının içeriği farklıdır. Kefir’in aktif mayasının, yoğurttan daha fazla besinsel faydası vardır.

Ayrıca her ikisi de bol miktarda protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotiğe sahiptir.

Kefir yoğurttan daha fazla yağ içerir, fakat protein ve probiyotik içeriği daha fazladır. Yoğurt, muhtemelen Batı diyetinde bilinen en iyi probiyotik yiyecek olmasına rağmen, kefir aslında daha iyi bir kaynaktır. Öyle ki yoğurtta 2 çeşit probiyotik bulunurken kefirde bu sayı 40’ın üzerindedir. Kefir ayrıca kıvam olarak daha incedir ve içilebilir. Yoğurt daha yoğun bir kıvamdadır.

Yoğurt içerdiği bileşenler ile probiyotik bakteri üretimine katkı sağlar. Kefir ise diret olarak probiyotik (dost) bakterileri barındıran bir içecektir ve bu yararlı bakterilerin bağırsakta kalması kefirde daha kolaydır.

Kefirde triptofan isimli aminoasit süte ve yoğurda göre daha fazla bulunur. Triptofan beyin fonksiyonlarında önemli rol oynayan bir aminoasittir.

Yoğurt gibi, kefir de genellikle laktoz intoleransı olan bireyler tarafından iyi tolere edilir. Özetle kefir, fermente bir süt içeceğidir. Yoğurttan daha iyi bir probiyotik kaynağıdır ve laktoz intoleransı olan kişiler süt içtiğinde şişkinlik problemi olanlar sıklıkla kefir içebilirler.

Her gün 1 su bardağı kefiri hayatınıza katarak şifa bulabilirsiniz. Kendinizi bu besinden mahrum bırakmayın. Sağlıklı günler diliyorum.