KAYGI KRİZLERİ
PANİK ATAK
Pek çok insan panik atak yani yoğun kaygı krizleri yaşar ve bir kaygı bozukluğu yaşadığını anlayamayabilir. Kalp krizi veya felç geçirdiğini, öleceğini düşünebilir. Bunun sebebi semptomların çoğunun fiziksel olmasıdır.
- Alışveriş merkezine yaklaşırken kötüleşiyorum sanki tufan kopuyor
- Kalbim yerinden çıkacak gibi çarpıyor, ağzım kuruyor midem bulanıyor
- Nefes alamıyorum titriyorum, bayılmak üzereyim
- Etrafta insanlar beni fark etti deliriyor muyum ölecek gibiyim
Panik atak çoğu zaman fiziksel semptomların eşlik ettiği ani bir akut kaygı patlamasını ifade eder.
Toplumun her kesiminden insan panik atak yaşayabilir. Kadınlar erkeklerden daha fazla risk altındadır. Bunun sebebi kadınların modern hayattaki rolü olabilir.
Panik atağı kontrol etmek hatta kurtulmak için kullanilabilecek bazı teknikler vardır. Panikle baş etme yöntemleri öğrenilebilir. Bazı insanlar için bilişsel davranış yöntemi ve uygun ilaçların birleşimi faydalı olabilir. İyileşme sürecinde ilaç kullanımı azaltilarak bırakılabilir.
Beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel egzersizlerin düzenlenmesi tedavi sürecine önemli katkı sağlar.
Koyu çay, aşırı alkol, aşırı sigara tüketimi, kolalı içecekler, kahve, gereğinden fazla yemek yemek, uzun süre aç kalmak panik atağı tetikleyen unsurlardır.
Beslenmede fasulye, bezelye, mercimek, soya, brokoli, ıspanak, kereviz, domates, soya, muz, portakal, mandalina, badem, ceviz, susam, hindi tüketmek önerilir.
Düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesini artırır. Esneme egzersizleri, nefes egzersizleri, meditasyon, bisiklet sürmek, yürüyüş gibi aktiviteler stres seviyesini azaltır.
Klinik Sosyolog Özlem Hacıoğlu