Kaygı, tehlike veya tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan;duygusal,davranışsal ve fiziksel değişiklikler ve tepkilerin yer aldığı, organizmanın savaşma-kaçma tepkisidir.Kaygı esnasında kalp atışında hızlanma ,solunum hızında değişme,terleme,titreme huzursuzluk,mide bulantısı gibi bedensel duyumlar oluşur.Kaygı bedenin tehdide karşı tepki vermesi için tasarlanmış daha büyük bir sistemin parçasıdır. Bu anlamda kaygı bır savunma sistemidir ve son derece sağlıklıdır
Ancak şiddeti ve yoğunluğu kontrol edilemeyen kaygı çok fazla olursa bu kaygı bozukluğuna yol açar ve günlük işlevimizi bozar. Kişi bir durum ya da olay hakkında aşırı kaygılanıyorsa ,herşey için evhamlanıyorsa,kaygıyı kontrol edemiyorsa;huzursuzluk aşırı heyecan, çabucak yorulma ,uyku bozukluğu varsa, sinirli ve aşırı hassassa ve bu durum 6 ay dan beri varsa yaygın kaygı bozukluğu var demektir.
Genetik durumlar ,yetişme tarzı,inaç ve düşünme biçimi,kendini ifadede yetersizlik ve sosyal yaşantılar kaygı bozukluklarının nedenleri arasındadır.
Diğer kaygı bozukluları: Panik bozukluk,Fobiler, Obsesif-Kompulsif bozukluklar, Sosyal kaygı bozukluğu,Mutizm.