İşte Bu Doktor İndir

Katarakt nedir?
Gözümüzü içindeki doğal lensimiz belirli miktarlarda su ve proteinden oluşur. Proteinlerin muazzam dizilişi sayesinde ışığın tamamı arkaya kırılarak geçirilir. Yaşla beraber protein ve su yapısı değişir saydamlık kaybolur, ışık geçirgenliği azalır. Katarakt, yaşla beraber gözün doğal merceğinin saydamlığını yitirmesi, sarılaşması, matlaşmasıdır. Halk dilinde göz perdesi veya aksu olarak bilinir. Her yaşta oluşabilir, yaşlanmanın doğal bir sürecidir.
Kataraktın nedenleri nelerdir?
-Yaşlılık (kataraktın en önemli sebebidir.)
-Diyabet, yüksek miyopi, çeşitli nedenlerle kortizonlu göz damlası kullanımı veya sistemik kortizon kullanımı, uzun süre morötesi (güneş ışını) ışınlara maruz kalma, radyasyon, ailesinde erken yaşta katarakt öyküsü bulunma ve göz travmaları gibi durumlarda katarakt daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.
-Çocukluk kataraktlarında metabolik hastalıklar, akraba evliliği, anne karnında geçirilen hastalıklar (rubella), gebelikte ilaç kullanımı, mikrobik durumlar ve yaralanmalar önemli sebeplerdir.   Kataraktın belirtileri nelerdir?
-Renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma
-Başlangıç seviyesinde araba farlarından şiddeti artan bir şekilde rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe 
-Buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi hissetme
-Gözlük camının sık değişmesi
-Işığa karşı hassasiyet, göz kamaşması

Katarakt nasıl tedavi edilir?
-Kataraktın tek tedavisi ameliyattır.
-Katarakt ameliyatında en yaygın kullanılan yöntem, halk arasında lazerli katarakt ameliyatı olarak bilinen FAKO yöntemidir. Bu operasyonla sertleşmiş katarak kırılıp, temizlenerek yerine göz içi mercek yerleştirilmektedir. Operasyon küçük bir kesiden yapılmaktadır.
-Narkozsuz, dikişsiz, ağrısız bir ameliyattır ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir.