BÜYÜK ÇOCUĞU KARDEŞE HAZIRLAMAK
Çocuğumuz bir kardeşi olsun istiyor. Ne yapalım?
Öncelikle bir bebek sahibi olmak yetişkin sorumluluğu gerektiren bir konudur. Bu yüzden anne baba tarafından verilmesi gereken bir karadır. Çocuğun bu konudaki düşünceleri ve duygularını dikkate alabilirsiniz ama çocuğunuzun bu konudaki fikirlerinin değişken olacağını unutmamalısınız. O istedi diye bir kardeşi olduğunu düşünürse, istemediğinde ondan vazgeçebileceğini de düşünmesi olasıdır.
Haberi ne zaman verelim?
Olası risklerin atlatılmış olmasından dolayı hamileliğin 3.ya da 4. ayından itibaren verilmesi daha uygun olur. Eğer çocuğun yaşı küçükse annenin karnı büyüyene ve değişim belirgin olana kadar beklenebilir. Çünkü küçük çocuklar için 5-6 ay bile çok uzun bir süredir. Beklemek onun için zor olabilir ve sık sık bebeğin ne zaman doğacağını sorma eğiliminde olabilir.
Haberi nasıl verelim?
Aileye yeni bir bebek katılacağı haberi, büyük çocuğun güvende ve sakin hissettiği bir ortamda anne ve baba tarafından verilmelidir. Çocuğun soracağı tüm sorulara cevap vermek önemlidir. O an için nasıl cevap vereceğinizden emin olmadığınız bir soru sorararsa, “Bunun yanıtını şu an bilmiyorum. Araştırıp sana cevap vereceğim.” Diyebilirsiniz.
Bu haberi verirken anne ve babanın da rahat olması önemlidir. “Bir kardeşin olacak. Abi abla olacaksın.” Diye söze başlamak yerine “Bir bebeğimiz olacak.” Şeklinde bir açıklama daha faydalı olabilir. Bu sayede çocuğa bu değişimin ailecek yaşanacak bir durum olduğu mesajı verilmiş olur ve çocuk kendini anne-babayla aynı tarafta hisseder.
“Kardeş” kavramına gerçekçi olmayan, aşırı iyimser beklentiler yüklememek önemlidir. “O senin oyun arkadaşın olacak.” “Birlikte çok eğleneceksiniz.” “Sen abi/abla olacaksın.” “Senden çok şey öğrenecek.” Vb. cümleler çocuğa daha kardeşi olmadan belli sorumlulukları yükler.
Bunlar yerine çocuğa yeni doğduğunda bebeğin sonra daha çok uyuyacağı, acıktığında, kaka yaptığında ağlayabileceği, hemen oyun oynayamayacağı, kendi başına birçok şeyi yapadığı için anne babanın bakımına ihtiyaç duyacağı açıklanmalıdır. Bebek geldikten sonra ailenin hayatında nasıl değişimler olabileceği anlatılmalıdır.
Çocuğunuz tüm açıklamalara rağmen tekrar tekrar aynı soruları sorabilir. Bu konuda sabırlı olmak ve sorularına cevap vermek önemlidir.
Kardeşle ilk karşılaşma nasıl olmalı?
Doğum sırasında çocuğun hastanede kalamayacağı ancak ziyarete gelebileceği önceden söylenmelidir. Anne baba hastanedeyken kiminle kalacağı, annenin ne kadar hastanede olacağı gibi konular önceden açıklanmalıdır.
Hastaneye geldiğinde çocuğu bebek olmadan annenin karşılaması iyi olur. Çocuk anne ve baba ile biraz vakit geçirdikten sonra bebek odaya getirilebilir ve ilk karşılaşma bu şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece çocuk anne ve babayla bir takım olarak bebeği karşıladıklarını hissedebilir.