Bir süre düşük karbonhidratlı beslendikten sonra, "karbonhidrat yediğimde şişiyorum" diyen, ve bu nedenle karbonhidratlardan korkan çok kişi gözlemliyorum son zamanlarda. Karbonhidratlar vücutta suyla depolanır. Her 1 gram karbonhidrat ortalama yanında 3-4 gram arasında su tutar.
Ortalama bir insanda 500 gram glikojen deposu olduğu kabul edilir, bu depolar ana olarak kaslarımızın ve karaciğerimizin içindedir. Uzun süre düşük karbonhidratlı beslenmek ya da yüksek tempo sporlar bu glikojen depolarını boşaltır. Boşalan depoları doldurmak için sonrasında karbonhidrat yememiz beklenir fakat biz uzun bir süre düşük karbonhidratlı beslenirsek, bu depolar boş durur ve dolayısıyla karbonhidratı depolamakta kullanılan suya da ihtiyaç olmadığından vücutta ortalama bir insan için 1.5-2 kilo arasında daha az su tutulur. Hatta ketojenik gibi çok düşük karbonhidratlı beslenme tarzlarının ilk günlerde birkaç kilo fark ettirmesinin de ana nedeni budur. Sonrasında karbonhidrattan zengin bir şeyler yediğimizde bu depolar dolmaya başlar ve birlikte su da tutulduğu için "şişme" diye tabir edilen durum ortaya çıkar. Fakat bu normal bir durumdur, çünkü normal insan fizyolojisinde karbonhidrat bu şekilde depolanır ve bu depoların vücutta bir amacı var. Depoların boş olması aslında anormal bir durumdur. Dolu olup vücudumuzda su tutulması değildir.