Kapalı By-pass Nedir, Nasıl Yapılır?
Halk arasında kapalı By-pass olarak bilinen yöntem, aslında kalp cerrahisi başladığından bugüne vardır. Bilimsel olarak DMR, TECAP, mini-By-pass vb. isimlerlerde aynı yöntemi tarif eder. Buradaki temel olay hastanın By-pass yapılacak kesi alanının değişmesidir. Standart (açık) By-pass olarak adlandırdığımız By-pass yönteminde Sternotomi (Göğüs ön duvarındaki-halk arasında peygamber kemiği-tahtası) kesisi ile kalbe ulaşılır (Resim 1). Oysaki kapalı By-pass işleminde yaklaşım sol göğüs kafesinden yapılır (. Bu sayede göğüs ön duvarı kesilmediği için daha erken sosyal hayata dönüş mümkündür.
Her hastaya Kapalı By-pass yapılır mı?
Her ne kadar bunun mümkün olduğu söylense de;
-Şişman hastalarda,
-Kadın hastalarda,
-Yaşlı hastalarda,
-Birden fazla ameliyatın kombine uygulanacağı (Kapak+By-pass gibi) hastalarda,
-Periferik damar hastalarında,
-İkinci kez kalp ameliyatı olacaklarda bu yöntemi kullanırken dikkatli olmak gerekir.
Kapalı By-pass’a Nasıl Karar Verilir?
Nihayi karar hastanın tüm tetkikleri tamamlandıktan sonra(Özellikle Toraks BT vs. görüldükten sonra) karar verilir. Ancak tüm hazırlıklara rağmen anestezinin uygun görmediği hastalarda standart yönteme geçmek için ameliyathane de bile karar vermek mümkündür.
Kapalı By-pass Alternatifleri Nelerdir?
Standart By-pass her zaman bir alternatiftir. Burada hastanın kapalı By-pass olmak istemesinde ki etkenlerin bir kısmı;
-Küçük sternum kesisi yapılarak,
-Atan kalpte By-pass uygulanarak, sağlanabilir.
Küçük sternum kesisinden kasıt, sternum alt ve üst ucundan en az 5-7 cm lik cilt, cilt-altı dokusu bırakmaktır. Bu işlem göğüs kesisinde daha çabuk iyileşmeyi sağlar.