İşte Bu Doktor İndir
Antioksidanlar; tümörlü hücre oluşumu ve büyümesini engellemeye yardımcı olurlar. Özellikle kolon sağlığı üzerinde olumlu etkisi ile kanser riskini düşürür” diye konuştu. Sebze ve meyveler bol miktarda antioksidan içerirler. Nar, üzüm, sarımsak, brokoli, domates gibi besinler antioksidan kaynağıdır. Ayrıca zerdeçal karabiber, çörekotu gibi baharatlar da antioksidanca zengindir. Bunların dışında yoğurt ve kefir; bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kolon sağlığı üzerinde olumlu etkisi ile kanser riskini düşürür”. Antioksidan bakımından zengin ve kansere karşı koruyucu yiyecekleri şu şekilde sıralarsak: *Nar *Üzüm *Sarımsak *Brokoli *Domates *Karadut *Zerdeçal *Karabiber *Çörekotu. “Sağlıklı vücut ağırlığında olunmalı. Bireyin Beden Kitle endeksi (BKİ) değerinin 18.5-24.99(kg/m2) aralığında olması normal kiloda olduğunu göstermektedir. Hayat boyu fiziksel olarak aktif yaşam tarzı benimsenmeli. Dünya Sağlık Örgütü haftada minimum 150 dakika yürüyüşü önermekte. Günde 30 dakika fiziksel aktivitede bulunma da Dünya Kanser Önleme Fonu’nun önerileri arasında. Beslenme ile dengeli enerji alımı sağlanmalı. Şekerli içecekler tüketilmemeli. Kalori ve şeker oranı fazla, vitamin ve mineral içermeyen işlenmiş bu gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı. Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı, işlenmiş et tüketilmemeli. Tuzlu yiyecek ve tuzla işlenmiş yiyecek tüketimi sınırlandırılmalı” Sert, “Kanser hastalarında bulantı, kusma, ağrı gibi nedenlerle beslenmede yetersizlikler oluşabiliyor. Yetersiz beslenme ile de kilo kayıpları yaşanabilmekte. Bu nedenle ağırlık takibi oldukça önem kazanmakta” ifadelerini kullandı. Dyt. Sert, Vitamin-mineral açığı olmaması adına meyve ve sebzede çeşitlilik önemli. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Hastada protein alımına dikkat edilmeli. Günlük protein alımı vücut ağırlığına göre hesaplanmalı. Alınan enerjinin yüzde 30 ve daha azı yağlardan gelmeli. Ayrıca tütsülenmiş besinlerden kaçınılmalı. Tuz tüketimi minimumda tutulmalı (günde 5 gram)