İşte Bu Doktor İndir

Aort Kapak

 

Kalp sol karıncık çıkımında yer alır. “Mercedes amblemine” benzer yapısı vardır (Şekil 3). Stenoz ve yetmezliği (aynı anda da olabilir) gözlenir. İleri yaşlarda stenoz-darlık daha sık gözlenir. Ülkemizde ki en sık nedeni çocukluk çağlarında geçirilmiş olan “Romatizmal Ateş”tir. İkinci en sık uygulanan kapak ameliyatıdır. Açık ameliyatı kaldıramayacak hastalarda kasıktan girilerek(uygun vakalarda) uygulanan bir diğer yöntemi de vardır (TEVAR). Küçük kesilerle (Sağ torakotomi ve ya parsiyel sternotomi)  bu kapağın ameliyatı mümkündür.

Aort kapak, insan vücuduna kan taşıyan en büyük damar olan AORT damarının başında yer alır. Bu nedenle Aort damarının göğüs içinde kalan kısmının hastalıklarında (Balonlaşma-yırtılma gibi) olumsuz etkilenir. Uzun yıllar tedavi edilmeyen aort kapak hastalığı geri dönüşsüz kalp büyümelerine, ritm bozukluklarına ve ani ölümlere sebep olabilir.

 

Kapak Seçimi: Aort kapak basınca daha az maruz kalan bir kapaktır. Kalp kasılması sırasında açılır ve kalp dolarken kapanır. Bu nedenle kapak dğişimi uygulanırken (bu kapağın tamiri özellikle yetmezlik durumlarında mümkündür) kapak seçimini hasta ile birlikte yapmak önemlidir. Günlük hayatta aktif, kan sulandırıcı (Warfmadin-Coumadin) kullanmak istemeyen hastalarda “Biyolojik kapak”, daha sedanter hayat sürenlerde “Metal kapak” kullanılabilir. Biyolojik kapak uygulandığı zaman birkaç ay sonra kan sulandırıcıya devam etmesine gerek yoktur. Oysa ki metal kapakta bu kan sulandırıcıyı sürekli kullanmalıdır.

 

Mitral Kapak

 

En sık müdahale ihtiyacı duyulan kalp kapağıdır. Geçmiş yıllarda Anadolu’da “Al yanaklı-mor dudaklı- zayıf ince diye beğenilen kızların hastalığıdır. Yine ülkemizde en sık çocukluk çağında geçirilen “Romatizmal Ateş” başlıca nedenidir. Sol kulakçıkla-karıncık arasında yer alır. Konnektif doku hastalıklarına bağlı yetmezliği sık görülürken, en sık stenoz-darlık gözlenir. Tamiri Aort kapağa göre daha sık yapılır. Başka bir hastalığa eşlik ediyorsa( Bu genelde bir koroner arter hastalığıdır) tamiri çok yüksek ihtimalle mümkündür. Saf stenoz hastalarında kapalı yöntemle tedavisi mümkündür( Mitral Balon Valvüloplasti).

Bu kapakta kapak seçiminin tıbbi literatüre uygun yapılması önemlidir. Yüksek basınca maruz kalır ve bu nedenle doğurganlık çağı kadın hastalar ve 70 yaş üstü erkek hastalar dışında(bu hastalara biyolojik kapak takmak daha uygundur) metal kapak kullanılır. Ameliyatı sırasında eğer tamir mümkünse mutlaka zorlanmalıdır. Değilse posterior (arka)  kapakçığın korunarak yapıldığı ameliyatlar tecih edilmelidir. Birlikte ritm bozukluğu(atriyal fibrilasyon) varsa bunun içinde bir işlem(ablasyon) yapmak mümkündür.

Sağ torakotomi gibi küçük kesilerle bu ameliyatın yapılması mümkündür.

 

Triküspit Kapak

 

Üvey evlat gibidir. Genelde mitral kapak hastalıklarına eşlik eder. Yetmezlik neredeyse en sık gözlenen formudur. İkincil bir hastalık olarak görüldüğü için genelde temel sebep(mitral kapak sorunu) düzeltildiğinde bu hastalığında düzeleceği varsayılır. Son yıllarda giderek artan oranda bunun kısmen doğru olsa da tam olarak böyle olmadığı görülmüştür. Tamir için bilinen iki farklı yöntem kullanılsa da gerektiğinde değişimine gitmekten kaçınmamak gerekir.

Özellikle karaciğer büyümesi olan ve karında asit oluşturan hastalarda bu kapak rahatsızlığı takip edilmelidir.

 

Pulmoner Kapak

 

Çocukluk çağında oldukça önemli bir kapak hastalığıdır.. Erişkin dönemde stenoz-darlık gözlendiğinde müdahale edilmelidir.