KALP DAMAR HASTALIKLARI
GİRİŞ?
07.02.2020/24.09.2022
Kalp Hastalığı ‘’Kalp Damar Hastalıkları’’ denilen en çok görülen ve en çok öldüren hastalıkların içindeki en önemli bir gruptur. Bu grup temelinde damar tıkanıklığı ile gelişen sağlık sorunları yaratır.
Kalp hastalıkları denildiğinde aklınıza gelen ilk şey kalp damarlarında daralma ve tıkanıklık ile ortaya çıkan hastalık grubu olmalıdır.
Diğer damar tıkanıklıkları nerde görülüyorsa bölgeyi besleyen damarların yeterli kan akımı sağlayamaması ile sorunlar çıkar. Kalp damarlarında tıkanıklıklar ile kalp krizi, şah damarında oluşan tıkanıklıklar ile felç ve bacak damarlarında oluşan tıkanıklıklar ile bacak yaralarından uzuv kaybına gidebilecek komplikasyonlar oluşur.
Bahsedilen damar atardamardır. Organları besleyen onlara oksijenlenmiş kan ve besinleri götüren damardır. Atardamara tıp dilinde ‘’arter’’ adı verilir. Organlardan kirli kanı getiren damara da toplardamar ‘’ven’’ adı verilir. Atardamarların kalbi besleyenleri kalbi bir taç gibi sardığından (Korona) koroner arter adını alırlar. Kalp damar hastalıkları içinde en sık görülen grup bu gruptur.
Bunun haricinde ‘’ Kalp Kapak Hastalıkları ‘’ ikinci bir grup oluşturur. Üçüncü grup ise genelde bacak atardamarlarında görülen tıkanıklıklarıdır. Uç anlamında periferik arter hastalığı adını alırlar. Son grup ise kalpten çıkan ana damar aortu ilgilendiren ‘’Anevrizmalar’’ başlığı altında incelenmektedir.
Kalp Damar Hastalıkları Hastalıkları isimleri nedir?
Tarife ve yerleşime göre Kalp Damar Hastalıkları üç ana gruba ayrılır.
Kalp Damar Tıkanıklıkları (Koroner Arter Hastalığı)
Şah Damarı Tıkanıklıkları (Karotid Arter Hastalığı)
Bacak Damar Tıkanıklıkları (Periferik Arter Hastalığı)
Anevrizma Damarda Balonlaşmad
Konuları sırası ile inceliyoruz.
En sık görülen Kalp Damar Tıkanıklığı (Koroner Arter Hastalığı)
Kalbi besleyen damarlarda oluşan darlık ya da tıkanıklıklar sonucunda kalp kasının beslenmesinin bozulması ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Tüm damar tıkanıklıkları altta yatan ‘Ateroskleroz' denilen süreç sonucunda oluşur. Ateroskleroz basit anlamda damarda kireçlenme diye açıklanabilir. Kandaki yağların (kolesterol, kötü kolesterol) damar duvarında birikir ve oksitlenmesi ile plak oluşur. Plak damarın içine doğru büyür. Damarda daralma olur. Normal kan akımını engeller. Bazen bu plak kırılır ve daralan damarın içinde pıhtı oluşur. Bu kalp krizine neden olur. Ateroskleroz damar kireçlenmesi tüm Kalp Damar Hastalıklarının temel nedenidir.
KORONER ARTER HASTALIĞI
Koroner arterler kalpten çıkan ana aort damarından sağ ve sol olmak üzere iki tanedir. Bunlar ana damarlardır. Sol ve Sağ Ana damar diye adlandırılır. Bu damarlarda gelişen darlıklar ve tıkanıklıklar acil müdahaleyi gerektirecek sorunlara neden olabilirler.
Ana damarlar sonra dallara ayrılarak koronerler olarak çıkan kalp dokusuna temiz kan taşıyan damarlardır. Kalbin üstünde seyrederek alttaki kalp kasına (miyokard) kan akımı sağlarlar.
Kalp Damarlarındaki darlıklara Koroner Arter Hastalığı (KAH) adı verilir. Kan akımında azalma ya da tamamen tıkanması ile akımın durması sonucunda kalp kası fonksiyonlarını yerine getiremez. Kan akımın azaldığı ve hücre düzeyinde bozuklukların görüldüğü bu duruma ‘iskemi’’ adı verilir. Koroner Arter Hastalığının bir diğer adı da ‘’İskemik Kalp Hastalığı’’ şeklinde raporlara geçebilir. Bu terimler aynı hastalık için kullanılır.
Hastalarda ‘’göğüs ağrısı’’ şikâyeti ile başlayan ve kalp krizine kadar süren bir dizi risk vardır.
En sık görülen şikâyet göğüs ağrısıdır, bunun dışında göğüste daralma, sıkışma, yanma da görülebilir.
Koroner arterdeki tam tıkanma şekilde oluşabilir ve kan akımı yeniden sağlanamaz ise beslediği kalp kası (miyokard) ölür. Dokunun beslenememesi ile ölümüne enfarktüs denir. Tıbbi ismi böylece ‘’Miyokard Enfarktüsü ‘’olur. Bu kalp krizidir. Hayati tehlike oluşturur.
Konuları sırası ile işlemeye devam edeceğiz. Yukarıdaki ana dört konuda sizi bilgilendireceğim, Ek olarak; aşağıdaki konularda yazılarda bulabilirsiniz.
Ailede kalp hastalığı var!
Damar tıkanıklığı risk faktörleri nelerdir?
Göğüs ağrısı neden olur?
Kalp krizi nedir? Nasıl olur?
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır?
Damar tıkanıklığı kan tetkikleri
Anjiyo nasıl yapılır Koldan ya da bilekten anjiyo nedir? Riskleri
Stent nedir? Damarda ne yapar?
Bypass kararı nasıl alınır?
Bypass ameliyatı nasıl yapılır?
Bypass ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
ANAHTAR:
kalp hastalıkları,sağlık,kalp,kalp krizi,kardiyoloji,kalp hastalıkları çeşitleri,kalp hastalıkları nelerdir,kalp hastalıkları nelerdir?,kalp hastalıkları tedavileri, serdar akgün, doktor, prof, bunu okuyan moderatör, editör arkadaş beni bulsun,