İşte Bu Doktor İndir

İdrar kaçırma yaygın ve genellikle hastaların biz doktorlarla paylaşmakta utandıkları veya çekindikleri bir sorundur. İnsanlar yaşlandıkça daha sık ortaya çıksa da idrar kaçırma yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir.


Birçok insan ara sıra, küçük idrar sızıntıları yaşar. Ama sürekli ve rahatsızlık verecek kadar idrar kaçırmaları oluyorsa tıbbi yardım almaktan çekinmeyin.

İdrar kaçırmanın da kendi arasında değişik türleri vardır:

Stres inkontinans: Öksürerek, hapşırarak, gülerek, egzersiz yaparak veya ağır bir şey kaldırarak mesanenize baskı uyguladığınızda idrar sızar.


İdrar kaçırma dürtüsü: Ani, yoğun bir idrara çıkma isteği ve ardından istemsiz bir idrar kaybı yaşarsınız. Gece boyunca da dahil olmak üzere sık sık idrara çıkmanız gerekebilir.

Aslında bu iki idrar kaçırma tipini genellikle birlikte görüyoruz. Ama bu iki türden biri hastalarda daha baskın olabiliyor.
 

Ne zaman doktora görünmeli?
Doktorunuzla idrar kaçırmanızı tartışırken kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Ancak idrar kaçırma sık görülüyorsa veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi yardım almak önemlidir, çünkü

*Faaliyetlerinizi kısıtlamanıza ve sosyal etkileşimlerinizi sınırlamanıza neden olur
*Yaşam kalitenizi olumsuz etkiler

*Cinsel yaşantınızı negatif etkiler
*Tuvalete koşarken yaşlı yetişkinlerde düşme riskini artırır
 

İdrar kaçırma, günlük alışkanlıklardan, altta yatan tıbbi durumlardan veya fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Doktorunuz tarafından kapsamlı bir değerlendirme, idrar kaçırmanızın arkasında ne olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.  Çoğu insan için basit yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri veya tıbbi bakım idrar kaçırma semptomlarını tedavi edebilir.

 

Gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra idrar kaçırma şikâyetiniz için ilk tedavimiz genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve pelvik taban kas egzersizleridir. Bu tedavilerle en az altı hafta boyunca devam edilmesi fayda görülmezse ilaç veya cerrahi tedavileri düşünmemiz gerekir.

 

Nedir bu yaşam tarzı değişiklikleri?

Bunun en başında sağlıklı vücut kilosuna ulaşmak gelmektedir. Aşırı kilolu iseniz, kilo vermek özelikle stres tipi idrar kaçırma şikayetlerinizin azalmasına yol açacaktır.

Diğer bir nokta yapacağınız diyet değişiklikleridir. Bazı içecekler ve yiyecekler mesane tahriş ederek idrar kaçırma semptomlarını şiddetlendirebilir. Bunların başında kafeinli, alkollü ve gazlı içecekler gelmektedir. Ülkemiz için özellikle çay ve kahvenin azaltılması en önemli alışkanlık değişikliğidir.  Acı, baharat, şeker veya asit oranı yüksek yiyecekler, özellikle turunçgiller mesanenizi uyarabilir ve şikayetlerinizin artmasına neden olur. Kullandığınız ilaçlar da idrar kaçırma şikayetinizi arttırabilir, bu durumu doktorunuza mutlaka bildirin.

 

Yine, kabızlık idrar kaçırmayı şiddetlendirebilir o yüzden daha fazla lif tüketerek kabız kalmamaya özen gösterin.
Sigara içmeyin veya sigara içiyorsanız bırakmak için yardım isteyin.

 

Pelvik taban kas egzersizleri nedir ve neden yapılır?

Pelvik taban kasları kadın iç organlarını yani rahminizi, idrar torbasını ve bağırsakları normal yerinde tutan kaslardır.

Herhangi bir kas gibi, bu kaslar da yaralanabilir veya zayıflayabilirler. Bu kasları güçsüzleştiren en önemli faktörler arasında hamileliği, normal doğumu, kilolu olmayı veya yaşlanmayı sayabiliriz.


Kegel egzersizleri olarak da adlandırılan bu egzersizlerin amacı pelvik taban kaslarını güçlendirmektir. Bu egzersizler ile idrar kaçırma, istemsiz gaz veya dışkı kaçırma ve pelvik organ sarkması yani idrar torbası, makat bölgesi veya rahminizin aşağı inip vajinaya doğru şişmesi- şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olur.

Pelvik taban kas egzersizlerini başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir çünkü bu egzersizlerin tavsiye edilmediği bazı durumlar vardır. Doktorunuz, pelvik taban kas egzersizlerinin durumunuz için yararlı olup olmayacağını, egzersizleri nasıl doğru yapacağınızı size öğretebilir ve gerekirse sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir

Bu egzersizleri herhangi bir pozisyonda (ayakta, oturarak veya uzanarak) yapabilir ve sizin için uygun olacak şekilde günlük rutininize dahil edebilirsiniz.

 

İdrar kaçırma tedavisinde kalıcı çözüm: CERRAHİ TEDAVİ
Öksürme, hapşırma, gülme, egzersiz yapma veya ağır bir şey kaldırdığınızda idrar kaçırıyorsanız ve önerilen yaşam tarzı değişiklerinden ve egzersizlerden fayda görmediyseniz ameliyat sizin için uygun bir seçenek olabilir.  Çünkü ameliyat size uzun süreli ve kalıcı bir çözüm sağlayacaktır.

 

Bu ameliyattan fayda görmeniz için doğru bir teşhis almanız ve ameliyat öncesi değerlendirmelerinizin tam olarak yapılmış olması gerekmektedir.

 

Size en uygun cerrahi seçeneğini bulmak için doktorunuz her prosedürle ilişkili fayda ve riskleri sizinle paylaşacaktır. Ayrıca sizin o anki sağlık durumunuzu ve tedavi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulunduracaktır.

En yaygın işlem olarak idrar torbası boynunu veya çıkışını desteklemek için bir askı kullanmaktayız. Askı için genellikle sentetik bir malzemeyi kullanıyoruz. Destek için koyduğumuz askı, bir hamak gibi işlev görür ve güldüğünüzde ve öksürdüğünüzde idrar kaçırma şikayetinizin ortaya çıkmasını önler. Askıyı yerleştirmek için yapılan kesiler çok küçük olup vücüd dokularına hasar çok az olmaktadır.

 

Unutmayın farklı idrar kaçırma türleri farklı terapiler gerektirir. Stres tipi ve ani, şiddetli idrara çıkma dürtüsü olan karışık idrar kaçırma şikâyetiniz varsa, muhtemelen ek tedavilere ihtiyacınız olacaktır.