Kabızlık, hayat boyu herkesin karşılaşabileceği hayat kalitesini bozan bir sağlık sorunudur. Beslenme alışkanlığında değişiklik, yetersiz su ve/veya lif alımına bağlı, bağırsak hareketlerimizde yavaşlama ile ortaya çıkan üç günden daha fazla gün dışkılayamama veya zor dışkılamadır. Peki, kabızlık neden olur, çeşitleri var mıdır? Kabızlık diyeti nedir, kabızlık diyeti nasıl yapılır? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Çakır anlatıyor…
KABIZLIK NEDİR? *
Herkesin barsak hareketleri ve dışkılama alışkanlığı farklı olmakla beraber, kabızlık diyebilmek için üç gün dışkılayamıyorsak buna KABIZLIK diyoruz. Bazen bu duruma alışmış kişiler olmakla beraber bu durum normal olmayıp, altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Bu duruma bazen gıda alerjisi bazen de hormonal nedenler yol açabilir. Özellikle kadınlarda gebelikte, emzirme döneminde daha sık karşılaşılmaktadır.
KABIZLIK ÇEŞİTLERİ *
Kabızlık bir çok nedene bağlı olabildiği gibi, bir çok farklı şikayetle de karşımıza çıkabilir. Kabızlık;
1- Uzamış bağırrsak geçiş zamanına bağlı olabilir. Bu durumda, bağırsaktaki su daha çok emileceği için kuru, taneli ve zor dışkılama ile karşılaşabiliriz.
2- Bağırsak hareketlerinde bozulmaya bağlı da kabızlık karşımıza çıkabilir. Bu durumda altta yatan neden önemli, özellikle alerjik nedenler, eozinofilik enterit, inflamatuar hastalıklar açısından ayrıntılı değerlendirme gerekmektedir.
3- Dışkılama sırasında dışkıyı bağırsaktan atma sırasındaki kasların koordinasyonsuz çalışmasına bağlı da kabızlık ile karşılaşabiliriz. Bu durumda da bu bölgedeki mukozal hastalıkların değerlendirilmesi, diyet ve ilaç tedavileri, barsak egzersizleri tedavinin bileşenleri arasındadır.
KABIZLIK DİYETİ *
Kabız olan kişinin kabızlığa yol açan neden araştırılıp, tespit edildikten sonra uygun diyet ve tedavi verilmelidir.
KABIZLIKTA STANDART DİYET YOKTUR! *
Kabızlığın nedeninin iyi tespit edilmesi ve nedene yönelik diyet ve ilaç tedavisi düzenlenmelidir.
Unutmayın: Kabız hastaların bir kısmında lifli beslenme kabızlığı daha da şiddetlendirebilir. Dışkılama sırasında zorluklara yol açabilir. O yüzden lifli beslenme her zaman çözüm olamayabilir.
Kabızlığın hangi çeşidinde bol lifli gıda hangi çeşidinde sadece sulu posasız beslenme önereceğimizi hastaya göre belirlemeliyiz.
ALTTA YATAN GIDA ALERJİSİ ÖNEMLİ!
Gıda alerjisi karşımıza kabızlıkla gelebilir. Alerjiye neden olan gıdayı tespit edip, diyetten çıkardığımızda barsak alışkanlığının tamamen normale döndüğünü ve kabızlığın geçtiğini görebiliriz.