Kabızlığa yol açan temel faktörler günlük yetersiz hareket ya da fiziksel aktivite, az su tüketimi, düşük posalı
beslenme ve uzun süreli uygulanan yağsız diyetlerdir. Bunların dışında kalın barsaklarda fonksiyon bozukluklar
nedenleriyle, başka bir hastalığa bağlı olarak ya da bir hastalığın semptomu olarak kabızlık gelişebilir.
Kabızlık kabusunu yaşamamak için çocukluk çağlarından başlayarak sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor!
Günümüzde çocuklar oyun oynarken fiziksel olarak aktif olmadıkları, bilgisayar başında oturarak oyun oynadıkları
için yeterli hareketi sağlayamayabilir. Bu durum çocuklarda karın ağrısı, gaz, bunlara bağlı olarak iştahsızlık ve
artan hareketsizlik olarak görülür
Sağlıklı bir yaşamın için beslenme alışkanlıkları kadar tuvalet ihtiyaçlarının da düzgün olması gerekir. Besinlerle
aldığımız besin öğelerinin vücutta yeterli süre kalması emilim ve sindirim için gereklidir. Ancak normalden daha
uzun süre kalması da bazı sorunlara yol açabilir.
Normalde tuvalet ihtiyacı, her gün düzenli olarak 1 defa tuvalete çıkılmasıdır. Bu sürenin uzaması ve tuvalet
ihtiyacını giderirken zorlanılması Konstipasyon, yani Kabızlık olarak isimlendirilir.
Düzenli egzersiz yada fiziksel aktivite vücudun düzenli çalışmasını sağlar. Barsakların, boşaltım fonksiyonunun
başlaması için uyarılması gerekir. Özellikle meyve ve sebze tüketiminden sonra yapılacak 15 dakikalık bir yürüyüş
ya da egzersiz son derece etkili olacaktır.
Günlük beslenme alışkanlıkları arasında kabızlık açısından önemli olan faktörler, başta yeterli su tüketimi, yağ ve
posa alımıdır. Yeni doğan bir bebeğin vücudut ağırlığının ortalama %80-85’i sudan oluşur. Yaşla birlikte bu miktar
azalarak yetişkinlikte % 50-55 civarına iner. Çocuklarda su tüketiminin azalması fakat kola, gazoz türü gazlı
içeceklerin, hazır meyve sularının tüketiminin artması kabızlığa yol açar.
Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı 35-40 mL/kg(minimum 2 litre), 0-1 yaş arasında aldıkları kaloriye göre 1.5 mL/
kcal, okul çağında ise 50-60 mL/kg olarak hesaplanabilir. Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol
açmak için yeterlidir
Gün içerisinde yeterli miktarda sebze, meyve ve posalı yiyecekler tüketmemek, günlük posa ihtiyacını
karşılamayacağından kabızlığa yol açar. Yetişkin bir bayanın günlük 25-26 g, çocukların 19-28 g, yetişkin erkeklerin
ise 30-38g posaya ihtiyacı vardır.
Posa, bitki dokularının organizma tarafından sindirilemeyen kısmıdır. Posadan en zengin besinler sırasıyla
kurubaklagiller, tahıllar (saflaştırılmamış), taze sebzeler ve meyvelerdir. Posa, kalın barsaklarda küçük moleküllere
ayrılarak barsak bakterilerini ve dolayısıyla barsak hareketlerini uyararak dışkılamayı sağlar. Su emilimini artırarak
barsağa su çekilmesini sağlar, dışkı hacmini ve yumuşaklığını artırır.
Posa sindirim sisteminizin rahat çalışmasına yardımcı olurken kanser, diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi değişik
hastalıklara karşı korunmada çok önemlidir. Ayrıca kabızlık, hassas bağırsak (irritable kolon sendromu) gibi birçok
bağırsak rahatsızlığının engellenmesine yardımcı olur.
Posalı besinler ikiye ayrılır:
a. Çözünmeyen posalar: tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır ekmeği, meyve kabukları, kök
sebzeler dahil birçok sebzeler. Bu tür posa yokluk hissi verir ve birçok bağırsak bağırsak bozukluklarına karşı
koruma sağlar.
b. Çözünen posalar: kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, portakal, havuç gibi birçok meyve ve sebzede
vardır. Psyllium tohumunun kabuğu da bu gruba dahildir. Bu tip posa düşük yağlı bir diyetle birleştiği zaman
kolesterol düzeyini düşürmeye yarayabilir ve kalp hastalığına karşı koruma sağlar.
Aldığınız posa miktarını artırmak için öneriler:
1. Her çeşitli besin tüketmeye dikkat edin. Bu sayede hem çözünen hem de çözünmeyen posa karışımlarını
tüketmiş olursunuz.
2. Kahvaltıyı kesinlike atlamayın. Çünkü kahvaltı posa bakımından oldukça zengin çeşitlerle doludur.
3. Tüm öğünlerinizde kabuklu tahıllar tüketmeye dikkat edin. Mesela kahvaltılık tahıllar, ekmek, makarna ve pirinç
seçimlerinizi bu yönde yapabilirsiniz.
4. Haftada 2 veya 3 kez baklagillerden seçilmiş yemekler tüketmeye gayret edin.
5. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
6. Meyve ve sebzeleri yenebilir kabukları ile birlikte tüketmeyi tercih edin.
7. Meyve suyu yerine taze bütün meyveleri seçin.
Posa yönünden zengin bir beslenme önerisi:
Sabah:
- Tam buğday ekmeği ve az yağlı peynir ile hazırlanmış bir tost yanında 1 bardak portakal suyu;
- Kuru ve taze meyveler, badem veya fındık eklenmiş bir kase yoğurt üzerine 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi
- 5-6 kaşık meyveli şekersiz müsli ile 1 bardak az yağlı süt
Ara:
- 1 bardak havuç suyu
Öğlen:
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı ıspanak veya ıspanak kökü, karışık salata, 1 kase az yağlı yoğurt, 1 dilim tam
buğday veya çok tahıllı ekmek
- Bezelye, havuç ile pişmiş az yağlı tavuk sote, 2 yemek kaşığı kepekli pilav veya 1 dilim tam buğday ekmek
- Buharda pişmiş sebzeler, 2 yemek kaşığı kepekli pirinç, 1 kase az yağlı yoğurt
- 5-6 yemek kaşığı kuru baklagil (nohut, mercimek, kuru fasulye), karışık yeşil salata, 1 bardak ayran veya 1 kase
cacık
Ara:
- 2 porsiyon meyve (elma, armut, portakal), 1 kase az yağlı yoğurt
- 1 dilim tam buğday ekmeği üzerine 1 çorba kaşığı fıstık ezmesi ve 3-4 ince dilim muz
Akşam:
Öğlenki seçeneklerden birisi
Ara:
- 2 porsiyon meyve
- 1 bardak karışık sebze suyu
Sağlıklı bir beslenmede yemekler ve salatalarla yada bazı besinlerle yağ alımı sağlanmalı ancak miktara dikkat
edilmelidir. Yüksek alımı kilo artışına yol açabileceği gibi yetersiz yağ alımı da başta konstipasyon olmak üzere
birçok hastalığa yol açabilir. Kullanılan yağın kalitesine önem verilmesi, salatalara sos yerine zeytinyağı
kullanılması, günlük diyete ceviz, fındık gibi yağ içeren besinlerin ve zeytinyağlı sebze yemeklerinin eklenmesi
dışkılamayı kolaylaştıracağı gibi yumuşaklığı da sağlayacaktır.
Kahvaltıdan Önce: Kayısı - erik yada marmeladı, 1 bardak sıcak su yada ıhlamur. Kahvaltıdan önce 15-30 dakika
yürüyüş ya da egzersiz
Kahvaltı: 1 bardak ılık süt;1 tane haşlanmış yumurta; taneli reçel; domates, salatalık, biber türü söğüş sebze (az
zeytinyağlı); ıhlamur; yulaflı, kepekli, çavdar yada tam tahıl ekmeği.
Öğle –Akşam Yemeği: Etli sebze yemeği; bulgur pilavı ya da sebze çorbası; kayısı ya da erik hoşafı; karışık salata (
az zeytinyağlı); yulaflı, kepekli, çavdar ya da tam tahıl ekmeği.
Aralarda:Meyve (armut, kayısı, erik). Bol su ve yeterli fiziksel aktivite ile birlikte alınmalıdır.
Konstipasyonun 3 günde geçmemesi durumunda mutlaka doktorla görüşülmeli ve gerekli tahliller yaptırılmalıdır.
Sağlıklı Günler...