Columbia’da yapılan bir çalışmaya göre kabızlık ve depresyon aynı sebebe bağlı ortaya çıkabilir.
Son 10 yıldır bağırsaklarımız “ 2. Beynimiz” olarak adlandırılmakta. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki bağırsak sağlığı kronik hastalıkları, alerjileri, genel iyi olma halimizi hatta ruh halimizi dahi belirliyor.
Kronik kabızlık belirtileri şunlardır;
- Haftada 3 kezden az dışkılama
- Topaklı veya sert dışkılamak
- Dışkılama yaparken zorlanma, acı hissetme
- Tuvaletten sonra dahi şiş hissetme
Araştırma, mutluluk kimyasalı olarak da bilinen serotonin eksikliğinin kabızlığa hem de depresyona neden olabileceğini gösteriyordu. Fareler üzerinde yürütülen hem beyinde hem de bağırsakta artan serotonin seviyelerinin her iki durumu da azalttığını bulmuştur. Şiddetli depresyon sırasında bağırsakta serotonin üretimi yavaşlıyor ve serotonin üretiminin azalmasıyla birlikte bağırsak yüzeyi bozulmaya başlıyor. Bağırsak yüzeyinin bozulması ile birlikte bağırsak hakeretleri yavaşlıyor ve sindirim sistemi düzensizleşiyor. Depresyon ve kabızlıkla mücadele eden bireylere ise vücuttaki seratonin miktarını arttıracak ilaç verildiğinde kabızlık şikayetinin de düzeldiği gözlemlenmiş.
Biz diyetisyenler depresyonunuz olsun olmasın kabızlığın çözülmesi için başta besinlerden yardım alırız. Bazı besinler dışkıyı yumuşatarak, bazıları bağırsak geçiş süresini kısaltarak ve dışkı sıklığını arttırarak kabızlığı hafifletebilir.
- En önemli madde yeterli su tüketimi. Suyu yeteri kadar içmediğiniz müddetçe hiçbir takviye işe yaramaktadır. Günlük su tüketiminizi 30 mL/kg başına olarak hesaplayabilirsiniz.
- Kırmızı kuru erik: Kabızlıkta en iyi yardımcılarımızdandır. İçeriğindeki difenilizatin maddesi dışkılamaya yardımcı olur.
- Sinameki çayı: Günde 1 kupa sinameki çayı dahi güçlü bir sindirim sistemi uyarıcısıdır. Uzun süre kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Kan sulandırıcı, idrar söktürücü vb. ilaç gruplarıyla birlikte alınmaması gereklidir.
- Keten tohumu: Keten tohumu, doğal müshil etkileri sayesinde yüzyıllardır kabızlık için geleneksel bir çare olarak kullanılmıştır. Sadece 1 yemek kaşığı keten tohumu, günlük lif ihtiyacınızın %10'unu karşılar ve bağırsaktaki iyi bakterileri arttırırlar.
- Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt yüksek lif içeriklerinden dolayı kabızlığa iyi gelirler. Aynı zamanda turunçgillerin taze yapraklarının çayı da kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır.
TARİF: 2 adet kırmızı kuru erik, 1 adet kuru incir, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi 2 su bardağı su eklenerek kaynatılır. Kaynayan karışıma 1 yemek kaşığı keten tohumu eklendikten sonra tüm karışım blenderden geçirilerek macun kıvamına getirilir. Sabah aç karnına 1 yemek kaşığı tüketebilirsiniz.
Kronik kabızlık önemsenmeli ve mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Beslenme tavsiyeleri doktorunuza danışarak uygulamalısınız.