İnsanları memnun etmek, kendi mutluluğunuzun peşinden gitmeyi zorlaştırıyorsa, sınırlar koymanın ve zamanınızı geri almanın yollarını bulmak önemlidir. Herkesi memnun edemeyeceğinizi kendinize hatırlatın.
İnsanları memnun etme çabası, sizin iyi oluşunuza müdahale ediyorsa, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun. Eğitimli bir terapist, davranışınızı yönetmenize, kendi gereksinimlerinize öncelik vermenize ve sağlıklı sınırlar oluşturmanıza yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışabilir.
Bu makale, insanları memnun etmenin nedenlerini, olumsuz etkilerini ve kendi ihtiyaçlarınızı önemsemenize yardımcı ipuçlarını ele almaktadır.
İnsanları Memnun Etme Çabası Nedir?
Memnun etme çabasında olanlar, başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyan kişilerdir. Bu tür bir kişi uyumlu, yardımsever ve kibar olarak görülse de, kendilerini savunmakta zorlanabilirler ve kendi ihtiyaçlarını göz ardı edebilirler.
İnsanları Memnun Etme Çabasında Olduğunuzun İşaretleri
İnsanları memnun edenlerin paylaşma eğiliminde olduğu bir dizi özellik vardır:
- “Hayır” demekte zorlanmak.
- Başkalarının ne düşünebileceğiyle meşgul olmak.
- Özgüvenin azalması.
- İnsanların onay ve sevgisini kazanma ihtiyacı.
- Sürekli özür dilemek.
- Suçu ve hataları üstlenmek, hatta sizin hatanız olmasa bile.
- Hep başkaları için bir şeyler yaptığınız için boş vaktinizin kalmaması.
- Başkaları için bir şeyler yapmak adına kendi ihtiyaçlarınızı ihmal etmek.
- Farklı hissetseniz bile insanlarla aynı fikirdeymiş gibi davranmak.
İnsanları Memnun Etmeye Çalışmanın Etkileri
İnsanları memnun etmek her zaman kötü bir şey değildir. İlgili bir kişi olmak, sevdiklerinizle sağlıklı ilişkiler sürdürmenin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, zayıf benlik saygısını desteklemek için onay almaya çalışıyorsanız veya kendi duygusal iyiliğiniz pahasına başkalarının mutluluğunun peşinde koşuyorsanız, bu bir sorun haline gelir. Tüm zamanınızı, insanları mutlu etmek ve onaylarını kazanmak için başkalarına yardım etmeye adarsanız, aşağıdaki sonuçlardan bazılarını yaşayabilirsiniz.
Öfke ve Hayal kırıklığı: Yardım etmekten gerçekten zevk alıyor olsanız da, isteksizce veya zorunluluktan dolayı bir şeyler yapmak, hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir. Bununla birlikte sürekli memnun etme çabası içinde olmak karşınızdaki insanlara kızgınlık duymanıza ve pişmanlık hissetmenize neden olabilir.
Anksiyete ve Stres: Diğer insanları mutlu etme çabaları, kendi fiziksel ve zihinsel kaynaklarınızı çok zayıflatabilir. Her şeyi halletmeye çalışmak, sağlığınız üzerinde zararlı etkileri olabilecek stres ve endişeye neden olabilir.
Tükenmişlik: Tüm enerjinizi ve zihinsel kaynaklarınızı başkalarının mutlu etmek için kullanmak, kendi hedeflerinize erişmek için enerjinizin kalmamasına neden olabilir.
Özgünlüğün Kaybı: İnsanları memnun edenler, diğer insanlara uyum sağlamak için genellikle kendi ihtiyaçlarını ve tercihlerini gizlerler. Bu kendinizi hiç tanımıyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir. Gerçek duygularınızı saklamak, diğer insanların gerçek sizi tanımasını zorlaştırır. Herhangi bir yakın ilişkide kendini ifade etmek önemlidir.
Daha Zayıf İlişkiler: Diğer insanların beklentilerini karşıladığınızdan emin olmak için tüm çabanızı harcıyorsanız, kendinizi alıngan hissedebilirsiniz. İnsanlar, verici doğanızı takdir etseler de, nezaketinizi ve dikkatinizi hafife almaya başlayabilirler. İnsanlar sizden faydalandıklarının farkında bile olmayabilirler. Tek bildikleri, her zaman yardım etmeye istekli olduğunuzdur, bu nedenle ihtiyaç duyulduğunda ortaya çıkacağınızdan hiç şüpheleri yoktur. Göremeyecekleri şey, sizin de zaman zaman yardıma ihtiyaç duyduğunuzdur.
İnsanları Memnun Etmeyi Durdurmak İçin İpuçları
Neyse ki, insanları memnun etmekten vazgeçmek ve kendi arzunuzdan ödün vermeden başkalarını mutlu etme arzunuzu nasıl dengeleyeceğinizi öğrenmek için atabileceğiniz bazı adımlar var.
Sınırları Belirleyin: Sınırlarınızı bilmek, net sınırlar oluşturmak ve ardından bu sınırları iletmek önemlidir. Neyi üstlenmeye istekli olduğunuz konusunda net ve spesifik olun. Birisi çok şey istiyor gibi görünüyorsa, bu isteğin sınırlarınızı aştığını ve yardım edemeyeceğinizi bildirin.
Küçük Adımlarla Başlayın: Uzun zamandır devam eden davranış kalıplarını değiştirmek zordur. İnsanları memnun etme çabasının önüne geçmek için ise yalnızca kendi davranışlarınızı yeniden düzenlemeniz değil, aynı zamanda çevrenizdeki insanlara sınırlarınızı anlatmayı da öğrenmeniz gerekir. Bu nedenle, insanları daha az memnun etme yolunda ilerlemenize yardımcı olacak küçük adımlarla başlamanız yararlı olabilir. Daha küçük isteklere hayır diyerek başlayın, küçük bir şey hakkında fikrinizi ifade etmeyi deneyin veya ihtiyacınız olan bir şeyi isteyin. Bir satış görevlisiyle konuşurken, bir restoranda sipariş verirken ve hatta iş arkadaşlarınızla konuşurken olduğu gibi farklı ortamlarda veya durumlarda pratik yapın. Attığınız her küçük adımda, hayatınızın kontrolünü geri almanıza yardımcı olacak daha fazla güven kazanacaksınız.
Hedefleri ve Öncelikleri Belirleyin: Zamanınızı nerede geçirmek istediğinizi düşünün. Kime yardım etmek istiyorsunuz? Hangi hedeflere ulaşmaya çalışıyorsunuz? Önceliklerinizi bilmek, bir şeye ayıracak zamanınız ve enerjiniz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Bir şey enerjinizi tüketiyorsa veya çok fazla zamanınızı alıyorsa, bu sorunu çözmek için adımlar atmalısınız. Sınırları belirlemek ve yapmak istemediğiniz şeylere “hayır” demek için pratik yaptıkça, sizin için gerçekten önemli olan şeylere ayıracak daha fazla zamanınız olduğunu göreceksiniz.
Kendinizle Olumlu Konuşmayı Deneyin: Bunalmış hissetmeye başlarsanız veya pes etmeye meyilli olursanız, kararlılığınızı kendinizle olumlu konuşarak geliştirin. Kendinize zaman ayırmayı hak ettiğinizi hatırlayın. Hedefleriniz önemlidir ve zamanınızı ve enerjinizi size neşe getirmeyen şeylere harcamak zorunda hissetmemelisiniz.
Zaman Hakkında Hesap Yapın: Biri sizden bir iyilik istediğinde, bunu düşünmek için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu söyleyin. Hemen “evet” demek, kendinizi zorunlu ve aşırı bağlı hissetmenize neden olabilir. Ancak bir talebe yanıt vermek için zaman ayırmanız, isteği değerlendirmeniz ve bunun gerçekten yapmak isteyip istemediğinize karar vermeniz için fırsat verebilir. Bir karar vermeden önce kendinize şunları sorun:
- “Benden istenen şey ne kadar zamanımı alacak?”
- “Bu gerçekten yapmak istediğim bir şey mi?”
- “Yapmak için zamanım var mı?”
- “‘Evet’ dersem ne kadar stresim artacak mı?”
Talebi Değerlendirin: Memnun etme çabasının üstesinden gelmenin bir başka yolu, diğer insanların cömertliğinizden yararlanmaya çalıştığına dair işaretler aramaktır. Sizden her zaman bir şey istiyormuş gibi görünen, ancak iyiliğinize karşılık vermesi gerektiğinde aniden müsait olmayan insanlar var mı? Bazı insanlar sizin cömertliğinizin farkında gibi görünüp “hayır” demeyeceğinizi bildikleri için mi soruyorlar? Bir şeyleri yapmanız için manipüle ediliyormuş gibi hissediyorsanız, durumu değerlendirmek için biraz zaman ayırın.
Bahane Üretmekten Kaçının: “Hayır” dediğinizde net olmanız önemlidir. “Hayır” dedikten sonra mazeret bulmaktan kaçınmaya çalışın. Bir şeyi neden yapamayacağınızı açıklamaya başladığınızda, başkalarına sizin mazeretinize itiraz etmek için bir yol vermiş olursunuz. Bir şeyi reddettiğinizde kararlı bir ton kullanmayı deneyin ve gerekçeniz hakkında gereksiz ayrıntılar ekleme dürtüsüne karşı koyun. Kendinize “hayır”ın tam bir cümle olduğunu hatırlatın.
İlişkilerin Hem Vermeyi Hem Almayı Gerektirdiğini Unutmayın: Güçlü, sağlıklı bir ilişki belirli bir derecede karşılıklılık içerir. Bir kişi her zaman veriyorsa ve diğeri her zaman alıyorsa, bu genellikle bir kişinin diğer kişinin için ihtiyaç duyduğu şeylerden vazgeçtiği anlamına gelir. Başkalarını memnun etmekten keyif alıyor olsanız bile, size karşı da adımlar atılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Her zaman veriyorsanız ve karşınızdakiler her zaman alıyorsa, tek taraflı bir ilişki içinde olabilirsiniz.
Yardım Etmek İstediğinizde Yardım Edin: Nazik ve düşünceli olmaktan vazgeçmenize gerek yok. Bunlar, güçlü ve kalıcı ilişkilere katkıda bulunabilecek arzu edilen niteliklerdir. Buradaki önemli nokta bir şeyleri yalnızca reddedilmekten korktuğunuz veya başkalarının onayını istediğiniz için yapmayın.
Yazar: Kendra Cherry, MSEd
Derleyen: İlayda Demir, MSc