İnek sütü alerjisi, çocuklarda en sık görülen ve en erken ortaya çıkan besin alerjilerinden birisidir. Sıklıkla ailede astım, besin alerjisi, alerjik rinit, egzama gibi alerjik hastalık öyküsü gözlenmektedir. Genellikle ilk 6 ayda görülmeye başlayıp 2 yaşında sık gözlenen inek sütü alerjisinde, bebeğiniz alerjiye neden olan inek sütü proteini ile ek gıda ile başlanan yoğurt, süt ya da inek sütü içeren hazır bebek mamaları ile karşılaşabildiği gibi yalnızca anne sütü ile de karşılaşabilir. Burada alerjinin kaynağı annenin tükettiği süt ve süt ürünleri ile alınan alerjik proteinin anne sütüne geçmesi ve bebek tarafından alınmasıdır. Semptomları arasında bebekte tekrarlayan veya düzelmeyen ishal, dışkıda kan görülmesi, bazen kabızlık, kusma atakları ve kilo alamama ve iştahsızlık bulunmaktadır. Ağır alerji durumlarında ise ani nefes daralması, tansiyonda düşme, şiddetli karın ağrısı gibi bulgular ile gözlenen hayatı tehdit eden anafilaksi ile karşılaşılabilir.
Sıklıkla yanlış anlaşılan konulardan birisi inek sütü alerjisi olan çocuklara diğer süt ürünlerinin verilmesidir. Fakat inek sütüne alerjisi olan çocuklarda diğer süt ürünlerini de içeren yoğurt, peynir, ayran, margarin, tereyağı ve süt ürünleri eklenerek yapılan kek, kurabiye gibi yiyeceklerin de verilmemesi gerekmektedir. Hatta alerjinin derecesine bağlı olarak ocakta kaynatılan süt bile ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir.
Beslenme önerileri:
Tüm hayvansal sütler ve ürünleri tüketilmemeli
Süt içerebilecek gıdalar/paketli ürünlerden (kremalı çorba, kraker, erişte, tereyağı, kazein içeren sosis-salam, çikolata vb.) kaçınılmalı
Son olarak besin etiketi okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Paketli gıdalarda eser miktarlarda bulunabilen alerjen maddeler bulguların artmasına neden olabilir. Ürünün etiketinde dikkat edilmesi gereken ibareler arasında “tereyağı aroması, kazeinat, hidrolizat, laktoglobulin, lactoalbumin, laktoz, whey-peynir altı suyu, keçi sütü, süt tozu” bulunmaktadır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri