Çatışma, yakın bir ilişki içinde olmanın çok önemli ve kaçınılmaz bir parçası olduğu için, iletişim alanındaki birçok bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Yapılan araştırmalar, çatışmanın ilişkiler için oldukça sağlıklı olabileceğini belirledi. Çiftler, ilişkiyi adil tutmaya çalışmak için sürekli çaba gösterirler. İlişkimiz uğruna bazı kişisel fedakarlıklar yapabilir ve partnerimizden de benzer fedakarlıkları bekleyebiliriz. Çiftler, ilişkide bu anlamda bir denge olduğunu hissettiklerinde, yani verdiğimiz miktarın aldığımıza eşit olduğunu hissettiğinde, ilişkide güvende ve iyi hissederler. Bununla birlikte, bir kişi, fazla verici olduğunu hissettiğinde, algıladığı bu dengesizlik, endişe ve bazen öfke haline gelir, çatışmaya neden olur.
Çatışmalar aslında bir ilişki için iyi olabilir. Onlar, ilişkimizi geliştirebileceğimiz birincil araçlardır. Neye ihtiyacımız olduğu konusunda bize bilgi verirler. Partnerimizin yaptığı veya yapmadığı bir şeyden memnun değilsek, yalnızca onlarla yüzleşerek kendimize ihtiyaçlarımızı anlama şansı verebiliriz. Bu farkındalığı olan çiftler, bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için ilişkilerinde uygun değişiklikleri yapabilirler. Çatışmalar ve fikir ayrılıkları ayrıca çiftlerin sorunlarını beraber olarak çözmek için bir çift olarak bir araya gelmelerini sağlar ve eğer başarılı olurlarsa, aslında birbirleri arasındaki duygusal bağı kuvvetlendirir.
Çatışma, size ve eşinize yaşamlarınızın birbirine bağlı olduğunu gösterir. Olmasaydı, çatışma yaşamazdınız, çünkü çatışma ancak yaşamları birbirine bağlı olan iki kişi arasında ortaya çıkar. Birbirimize bağlıyız, ancak hedeflerimiz ve isteklerimiz bazen çatışabilir.
Özellikle duygularınız yoğun iken, çatışmanın faydalarını görmek her zaman kolay değildir. İlişkiler, partnerlerin birbirleriyle anlaşamayacaklarını düşündükleri zamanlardan geçebilir. Bazı çiftler, ilişkilerinin düzeltilemeyecek büyük sorunları olduğuna inanmaya başlayabilir. Artık aşık olmadıklarını veya birbirleriyle uyumlu olmadıklarını bile hissedebilirler. Diğer çiftlerin çok fazla tartışmadıklarını veya bu kadar yoğun bir düşmanlık içinde olmadıklarını ya da sorunlarını çözmede bizden daha iyi olduklarını düşünebiliriz. Ancak, yüksek çatışma dönemlerinden geçmek tamamen normaldir.
Bilinçli ve olumlu iletişimde durumu bir yabancı olarak yeniden analiz etmenizi ve sizinle eşiniz arasında gerçekten neler olup bittiğini anlamak için tekrar düşünmeniz gerekir. Her kişinin motivasyonlarına ve endişelerine daha derinden inmelisiniz. Partneriniz sizinle daha derine inmek istemiyorsa, en azından kendi içinizin derinliklerine ulaşabilirsiniz. Bu sayede çatışmadaki ihtiyacın yarısını kavramış olacaksınız. Onlara neden üzgün oldukları ve endişelerini gidermek için neler yapabileceğiniz hakkında sorular sorun. Önerilerine açık olun ve gururunuzu bir kenara bırakın. Açık bir iletişim kurmaya çalışın. Onlara karşı yargılayıcı olmak yerine kendiniz üzerinde çalışmaya karar verin.